MLADINA

3. 4. 2014  |  Evrodržavljan

Poslanci so podprli ukinitev stroškov gostovanja

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski poslanci so podprli zakonodajni paket, v katerem predlagajo ukinitev stroškov gostovanja v mobilnih omrežjih tujih operaterjev znotraj EU s 15. decembrom 2015 in poenostavlja pravila na razdrobljenem evropskem telekomunikacijskem trgu. Paket naj bi pripomogel k zmanjšanju razlik v cenah telekomunikacijskih storitev po Evropi, potrošnikom zagotovil, da bodo imeli več moči, in zagotovil prijaznejše okolje za vlagatelje. Nova zakonodaja določa minimalno veljavnost radijskih frekvenc - te bodo veljavne za obdobje 25 let, kar velja tudi za že podeljene frekvence.

»S tem glasovanjem je EU dokazala, da skrbi za svoje državljane. To je tudi bistvo unije, namreč odpravljanje ovir za lažje in cenejše življenje,« je po glasovanju dejala podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes.

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki razumne uporabe - ta bo uporabnikom preprečevala, da bi naročnino sklenili v državi z bistveno nižjimi cenami, nato pa telefon uporabljali v državi z višjimi.

Evropski poslanci so podprli tudi dopolnila, ki natančno opredeljujejo nevtralnost interneta. Gre za načelo, ki določa, da morajo telekomunikacijski operaterji ves internetni promet obravnavati enako, ne glede na pošiljatelja, prejemnika, vsebino ali način komunikacije.

»Nevtralnost interneta je ključna svoboščina prihodnosti, saj omogoča uporabnikom, da neomejeno in prosto uporabljajo internet, kot je bil zasnovan. S sprejetjem svežnja je Evropa postavila standard za cel svet, kako se naj zakonodajalec odzove na novosti, ki nam jih prinaša sodobna družba,« je dejal glasnik digitalne tehnologije Aleš Špetič.

Vnos omenjena načela v evropsko zakonodajo so pozdravile tudi organizacije za digitalne svoboščine. Nasprotno pa so nad sprejetjem razočarani v združenju mobilnih operaterjev GSMA. Prepričani so, da bo načelo spletne nevtralnosti upočasnilo tehnološki razvoj in investicije v mrežno infrastrukturo.

Ob tem še opozarjajo, da so evropski telekomunikacijski operaterji zaradi nižjih cen že tako v precej slabšem položaju kot ameriški ali azijski operaterji. Paket bodo sedaj podrobno preučile še države članice. V Bruslju pričakujejo, da bo Svet EU dokončni dogovor potrdil do konca leta. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."