MLADINA

4. 4. 2014  |  Evrodržavljan

Poslanci za omejitev provizij ob plačilih s kartico

© Arhiv Evropskega parlamenta

Provizije, ki jih banke zaračunavajo trgovcem na drobno za obdelavo plačil s karticami, bi morale biti omejene, menijo poslanci Evropskega parlamenta. Med pravili, ki so jih potrdili na tokratnem mini plenarnem zasedanju v Bruslju, so tudi ukrepi za varnejše spletno plačevanje, zmanjšanje stroškov in omogočanje večje izbire uporabnikom.

Provizije za plačila s karticami stanejo trgovce na drobno v EU po podatkih Evropske komisije več kot 10 milijard evrov na leto. Potrošniki z njimi niso dovolj natančno seznanjeni, se med državami članicami se razlikujejo, saj jih določajo nacionalnimi organi za varstvo konkurence. Trgovci na drobno morajo plačati provizijo za vsako transakcijo s kartico, stroške pa vključijo v cene blaga ali storitev, ki jih prodajajo.

Če bo sprejet predlog, ki so ga potrdili evropski poslanci, bo provizija, ki jo banka zaračuna za obdelavo transakcij s kreditnimi karticami, kot sta Visa in MasterCard, bo omejena na 0,3 odstotka vrednosti kartične transakcije, za plačila s plačilnimi karticami, kot je Maestro, pa na 7 centov oziroma 0,2 odstotka transakcije. Omejitve bi veljale tako za čezmejne kot domače transakcije znotraj EU in bi začele veljati eno leto po dokončnem sprejetju pravil.

Poslanci tudi ugotavljajo, da je treba posodobiti varovala za plačila prek spleta. Uporabniki spletnih plačilnih storitev bi morali dobili tudi enoten nabor osnovnih podatkov, na primer vse stroške, čas izvršitve plačila, kontaktne informacije in po potrebi tudi menjalne tečaje.

Neodobrena plačila bi bilo treba vrniti v 24 urah po tem, ko je uporabnik opazil, da se je to zgodilo, stranke pa bi lahko morale kriti izgube, ki bodo posledica nedovoljene uporabe izgubljene ali ukradene plačilne kartice do višine največ 50 evrov, piše v predlogu, ki so ga potrdili evropski poslanci.

Če ga bodo sprejele tudi države članice v okviru Sveta EU, bo uporabnik spletnega računa imel pravico do uporabe programske opreme ali naprav za plačevanje pooblaščenih tretjih oseb po svoji izbiri, za plačila, ki bi jih ta ponudnik izvršil v njegovem imenu, pa mu ne bi smeli obračunati dodatnih stroškov.

Ponudniki plačilnih storitev bi morali na zahtevo razkriti dejanske stroške obdelave plačil. Omejitve pristojbin na plačilne storitve pa bi bilo treba jasno določiti v prihodnji evropski zakonodaji o plačilnih karticah in bi morala veljati ne glede na vrsto plačilne naprave ali sredstvo za izvedbo plačila, predlagajo evropski poslanci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."