MLADINA

13. 4. 2014  |  Evrodržavljan

Večini članic EU grozi veliko povečanje izdatkov za pokojnine

Dolžniška kriza je močno prizadela več članic EU, a hitro staranje prebivalstva bo Evropo prizadela veliko bolj, kaže študija, ki so jo opravili na hamburškem inštitutu za gospodarstvo (HWWI), ki jo je povzel časopis Welt. Večini članic EU namreč grozi veliko povečanje izdatkov za pokojnine. Za državljane ta ocena pomeni, da bodo morali delati več, biti bolj produktivni in se pozneje upokojevati.

Delež starejših od 65 let je najvišji v Italiji, Nemčiji in Grčiji, kjer lahko pričakujejo največje povečanje izdatkov za pokojnine, pa tudi za zdravstvo. Slovenija je v drugi polovici lestvice, delež starejših od 65 let in mladih do 15. leta pa je približno enak. Najmlajše prebivalce ima Irska, kjer je starejših od 65 let dobrih 10 odstotkov, mladih do 15 let pa dobrih 20 odstotkov.

Izvajalci študije ugotavljajo, da se zdaj v večini članic EU ljudje upokojijo preden dosežejo predpisano starost za starostno upokojitev. Povprečna starost za starostno pokojnino je v EU 63,9 leta, a se le Irci, Švedi in Danci upokojujejo z dobrimi 63 leti. Kot rešitev na nemškem inštitutu predlagajo uskladitev starosti za upokojitev s podaljšanjem pričakovane življenjske dobe. S tem bi uravnotežili dobo, ko so ljudje aktivni, z dobo, ko dobivajo pokojnino. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."