MLADINA

17. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Luka Juri predsedstvu SD predlaga, naj Lukšiča ne potrdi za nosilca liste

© Uroš Abram

Član SD in nekdanji poslanec Luka Juri predsedstvu SD predlaga, naj spremeni predlog kolegija vodstva, da za nosilca kandidatne liste za evropske volitve imenuje prvaka SD Igorja Lukšiča. Po njegovi oceni bi morali vrh liste zasedati sedanji evropski poslanki SD, ki da sta odlični in bi lahko pritegnili več glasov kot Lukšič. Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš predstavljata nov val politikov, ki so bližje ljudem in bolje izražajo usmeritev, ki jo želi imeti sodobna socialna demokracija.

Poleg tega bi na prvih dveh mestih po Jurijevem mnenju lahko pritegnili več glasov, »kot pa predsednik, ki v javnosti, žal, dan za dnem uživa nižjo podporo«. Zato članicam in članom predsedstva SD v pismu predlaga, da ju postavijo na prvi dve mesti na listi.

Razmišljanje je po njegovih navedbah lahko tudi drugačno: »Žrtvujemo poslansko mesto in volilni rezultat zavoljo tega, da Lukšiču omogočimo časten umik z domače politične scene.« Takšna strategija je, kot pravi, razumljiva, ni pa sprejemljiva, »saj je odraz ciničnega makiavelističnega pogleda na politiko, ki je preživet«. Najbrž pa je tudi zgrešena, pravi Juri, saj bi lista SD pod Lukšičevim vodstvom »dosegla tako slab rezultat, da bo predsednik tako ali drugače prisiljen v neslaven odstop s strankarskega vodstvenega položaja«.

Če pa je razlog za Lukšičevo kandidaturo prepričanje, da bo z njim lista SD dobila več glasov, Juri poziva, naj zasede zadnje mesto na listi. Če bo s preferenčnimi glasovi izvoljen, mu nihče ne bo mogel očitati, da je drugim »izmaknil mesto«. »Socialna demokracija naj bo navdihujoča, optimistična in usmerjena v prihodnost. Takšna naj bo tudi njena lista za evropske volitve, nosilka ali nosilec liste pa bo njen glavni adut,« pravi Juri. Predsedstvo prosi, naj članic in članov SD ne sili v to, da si bodo morali »mašiti nos«, ko bodo na glasovnici obkrožali SD in upali na uspeh preferenčnih glasov.

Tanja Fajon je v odzivu po objavi Jurijevega poziva zapisala, da ga razume in se zaveda, da v pozivih ni osamljen. »S kolegico Mojco Kleva Kekuš v strankarskih vrstah uživava veliko podporo in zaupanje,« je še dodala. »V Sloveniji očitno še nimamo dovolj poguma, praktično v nobeni od političnih strank, da bi za nosilko postavili žensko. Upam, da bomo to uspele z glasovi volivcev v prihodnje spremeniti. Sicer se nam lahko zgodi, da bomo imeli v naslednji sestavi Evropskega parlamenta med osmimi poslanci iz Slovenije po večini le moške kolege,« je še zapisala.

Že pred tem je Fajonova v pogovoru s slovenskimi novinarji v Strasbourgu, kjer poteka zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta pred majskimi volitvami, priznala, da sta s Klevo Kekuševo glede na podporo, ki jo v stranki uživata, pričakovali drugačno razvrstitev na listi. A kot v vsaki stranki je tudi v SD tako, da ko se predsednik odloči, ponavadi ta odločitev dobi podporo in obvelja.

Kolegij predsednika SD je o kandidatni listi odločil v torek. Lukšiču, Fajonovi in Kleva Kekuševi naj bi po predlogu na listi sledili profesor Anton Bebler, podjetnica Marinka Vovk, poslanec Matevž Frangež, poslanka Ljubica Jelušič in nekdanji minister Patrick Vlačič. Zaradi prvih mest na listi naj bi bilo v stranki sicer kar nekaj nesoglasij, saj bo o uvrstitvi ene ali druge sedanje evropske poslanke v parlament verjetno odločil prav vrstni red na listi. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."