MLADINA

17. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Vajgl nosilec liste DeSUS, Šoltes zbral dovolj podpisov

© Arhiv Mladine

Svet DeSUS je potrdil listo kandidatov za evropske poslance. Nosilec bo sedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je izrazil zadovoljstvo, da je na čelu liste, ki da temelji na veliko življenjskih izkušnjah in visoko kvalificiranem delu na vseh področjih. Sledi mu občinska svetnica DeSUS Domžale Marija Pukl, ki je izpostavila zagotavljanje pogojev za varno starost, med drugim generacijsko sožitje in skrb za invalide. Na tretjem mestu liste DeSUS je podjetnik Izidor Salobir, ki se bo, kot pravi, boril za to, da bi za povprečno plačo imeli tudi povprečno pokojnino.

Sledi mu upokojena učiteljica Ingeborg Ivanek, ki je poudarila, da se bo v primeru izvolitve zavzemala zlasti za enotno šolstvo in enake pogoje, pa tudi za boljše življenje starejših. Peti na listi je predsednik severnoprimorskega pokrajinskega odbora DeSUS Bojan Bratina, šesta je poslanka Jana Jenko. Tudi ona je izpostavila potrebo po zavzemanju za pravice starejših na evropski ravni ter pomen medgeneracijskega sodelovanja.

Predzadnje mesto je zavzel upokojeni ravnatelj Anton Dragan, ki je med drugim povedal, da je tudi Evropskemu parlamentu treba povedati, da upokojenci niso socialna kategorija, ampak del družbe. Kot zadnja na listi pa bo DeSUS zastopala poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat, ki se bo prav tako borila zlasti za to, da bi se v EU slišalo več o težavah starejših.

Lista Igorja Šoltesa pa je zbrala zadostno število podpisov za kandidiranje na volitvah v Evropski parlament. Kot so sporočili iz liste, so 3500 podpisov zbrali v osmih dneh. Čeprav to zadostuje za kandidaturo, pa jih bodo zbirali še naprej. Samo kandidatno listo pa nameravajo predstavili neposredno pred začetkom volilne kampanje. Da je vesel zaupanja ljudi, »a še bolj pomemben je občutek, da v nas vidijo sogovornika, ki deli njihovo skrb za usodo Slovenije,« pravi Šoltes. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."