MLADINA

18. 4. 2014  |  Evrodržavljan

Nemški program zaposlitev Južnoevropejcev žrtev lastnega uspeha

Nemčija med evropskimi državami zaradi svojega stališča do reševanja finančne krize in krize evra ne uživa več ugleda, ki ga je uživala nekoč. Da bi podobo izboljšali, je nemška vlada lani uvedla program pomoči brezposelnim mladim iz južnoevropskih držav, prek katerega bi kariero lahko začeli v Nemčiji.

Prijaviteljem so obljubili subvencioniranje potnih stroškov, usposabljanja za delovno mesto in učenja nemščine. Hkrati je vlada Angele Merkel s programom poskušala pritegniti za deficitarne poklice usposobljene delavce, ki jih nemška podjetja ne uspejo dobiti med nemškimi brezposelnimi.

Dobronamerna gesta pa je postala problem za nemško vlado, poroča Spiegel, pa tudi za prijavljene. Za program je na voljo premalo sredstev, zanj so namenili 33 milijonov evrov, ki jih je nemška agencija za zaposlovanje porabila že februarja, saj se je prijavilo kar 9000 interesentov. A tudi tistih 1300 »srečnežev«, ki jim je uspelo dobiti odgovor pristojnih nemških služb in so v domačih državah že začeli z učenjem jezika in potrebnih veščin za opravljanje dela v Nemčiji, morda ne bo dobilo povrnjenih stroškov za to.

Vlada je že ukrepala in namenila še 15 milijonov evrov, kar pa tudi ne bo dovolj. Samo letos bi potrebovali vsaj 100 milijonov evrov. Do leta 2018, ko se program MobiPro-EU izteče, pa bi lahko vsota potrebnih sredstev dosegla 800 milijonov evrov. Kot še poroča Spiegel, se nemška vlada še trudi najti potrebna sredstva: obljuba je le obljuba. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."