MLADINA

23. 4. 2014  |  Evrodržavljan

S FactChekEU.org imajo laži politikov še krajše noge

Evropski politiki, kandidati na volitvah v Evropski parlament, bodo morali na svojih predvolilnih nastopih dobro premisliti, kaj bodo izrekli. Njihove besede bodo namreč preverjali novinarji državljani in morebitne manipulacije beležili na spletni strani FactcheckEU.org.

Martina Schulza, kandidata socialnih demokratov za predsednika Evropske komisije, so že ujeli na laži. V intervjuju za neko češko televizijo je dejal, da se kar tri bilijone evrov izgubi zaradi izogibanja plačevanju davka. Poleg tega, da Komisija ocenjuje, da je »izgubljenih« sredstev okrog enega bilijona evrov, je podatek demagoški tudi zato, ker se številk sploh ne da natančno določiti.

Ta primer pa ni bil edini, poroča EurActiv. Nigel Farage, glavni obraz britanskega evroskepticizma, je marca v debati z Nickom Cleggom dejal, da »je samo v Veliki Britaniji tujih investicij več kot v vseh drugih državah Unije skupaj«. Podatki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa kažejo, da celotna EU privabi petkrat toliko tujih investicij, kot jih je v Veliki Britaniji.

Novinarji, ki vodijo projekt FactcheckEU, so politike pozvali, naj ne manipulirajo. Projekta so se lotili, ker si želijo, »da bi politiki, ko operirajo s podatki, teh ne uporabili kar tako, ampak da bi res bili preverjeni,« je pojasnil soustanovitelj spletne strani Pietro Curatolo: »Če naj bi imeli dobro razpravo, je pomembno, da so argumenti in podatki utemeljeni na dejstvih.« Spletna stran stavi tudi na pomoč vseh državljanov Unije, ki bodo sodelavcem spletne strani lahko pomagali slediti nastopom politikom in preverjati njihove izjave.

V EU je eden največkrat izrečenih mitov, ki je zgolj mit, da kar 80 odstotkov zakonodaje prihaja iz Bruslja. Kot pojasnjuje Curatolo, pa »izračunov, ki bi potrjevali točnost tega podatka, ni«. Spodnji dom britanskega parlamenta je leta 2010 v študiji zapisal, da je zakonov, utemeljenih na evropskem pravu, od 6 do 84 odstotkov in da je odstotek odvisen predvsem od tega, kako se izračuna lotimo. Vseeno, tako nasprotniki evropske povezave kot tisti, ki povezovanje podpirajo, mirno uporabljajo številko 80 odstotkov.

Podpiranje izjav s podatki je postalo pomemben del evropske politike, saj poskušajo stranke prikazati, da so njihovi načrti dobro premišljeni, volivce pa vse bolj zanima dejanski strošek predlaganih ukrepov. Kljub temu pa so lahko dejstva tudi zavajajoča. V Veliki Britaniji »Farage rad uporablja podatke organizacije MigrationWatch. A čeprav se pri navajanju podatkov te organizacije ne izmišljuje, je treba pojasniti, da ti prihajajo od organizacije, ki je do določenih tematik pristranska,« pravi Curatolo.

Preverjanje političnih govorov sicer ni novost. Navdih FactcheckEU-ju je bila ameriška spletna stran PolitiFact, ki je bila ustanovljena leta 2007 in je leta 2009 prejela Pulitzerjevo nagrado za odličnost v novinarstvu, kot priznanje za poročanje o ameriških predsedniških volitvah leta 2008. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."