MLADINA

24. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Kandidatni listi bosta vložili tudi Piratska stranka in pobuda Sanjska služba

Predsednik Piratske stranke Rok Deželak

Predsednik Piratske stranke Rok Deželak
© Borut Krajnc

Na evropske volitve se podaja tudi zunajparlamentarna Piratska stranka. Listo - na njej bo za sedež v Evropskem parlamentu kandidiral Rolando Benjamin Vaz Ferreira - bodo na Državno volilno komisijo (DVK) vložili v petek. Dan prej pa bo vložena lista s kandidati, ki so bili določeni z žrebom v okviru akcije Sanjska služba.

Predsednik Piratske stranke Rok Deželak je pojasnil, da so za vložitev liste zbrali dovolj podpisov. Nastopili bodo z enim kandidatom, ki ga je izglasovalo in potrdilo članstvo, saj je težko pričakovati, da bi dobili več kot enega poslanca.

Njihov kandidat, sedemindvajsetletni Rolando Benjamin Vaz Ferreira, je po poklicu prevajalec. Kot je zapisal v svoji predstavitvi na strankini spletni strani, je tudi »amaterski programer ter plesni učitelj po duši, vsekakor pa nekdo, ki ima hudičevo dovolj tega, da generacije naših staršev in starih staršev hazardirajo z našo prihodnostjo«.

Je zagovornik spodbujanja podjetništva in reform trga dela ter davčnega sistema. Podpira ustavno neposredno demokracijo in osebno svobodo, omejeno zgolj s svobodo sočloveka. »Sem pro-EU in načeloma ne nasprotujem ideji federalizacije Evrope, pod pogojem, da se organi odločanja bistveno demokratizirajo,« je še zapisal v svoji predstavitvi.

Deželak dodaja, da so politike, ki so zanje pomembne, določili tudi v novo nastali skupini piratskih strank na evropski ravni v Bruslju. So pa v svoj program vključili tudi stvari, ki so specifične za Slovenijo. Kot pomembno je med drugim izpostavil, da nacionalne nacionalna zakonodaje ne škodijo državljanom v smislu, da bi omejevale pri svobodi izražanja, pri svobodi deljenja znanja, informacij.

Danes bodo kandidatno listo vložili tudi v okviru Državljanske akcije Sanjska služba. Za vložitev liste so zbrali več kot 3000 podpisov. Sedem kandidatov, ki so se prijavili prek spletnega obrazca na Facebooku, so izžrebali. Nosilec liste bo Uroš Uršič, na njej pa bodo še David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."