MLADINA

24. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

EUvox volivcem omogoča primerjavo stališč s strankami

V vseh državah članicah Evropske unije je zaživelo spletno orodje za evropske volitve EUvox. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Matevž Tomšič, ki skrbi za vsebino projekta v Sloveniji, bo spletna aplikacija volivcem do volitev v Evropski parlament omogočala primerjavo stališč s stališči strank, ki bodo sodelovale na volitvah.

Spletno orodje, dostopno na strani www.euvox.eu/si, anketirancu postavlja vprašanja o vrednostnih in svetovnonazorskih usmeritvah in stališčih. Na ista vprašanja so odgovorile tudi politične skupine, ki nastopajo na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji 25. maja.

Gre za nabor 33 vprašanj, od katerih jih je 27 skupnih za vse države članice unije, šest pa specifičnih za vsako posamezno državo. Vprašanja so razdeljena v tri tematske sklope: odnos do EU, odnos do ekonomske regulacije ter odnos do socio-kulturnih vprašanj. Vprašalnik je na voljo v vseh uradnih jezikih unije, tudi v slovenščini.

Spletni program anketirancu na koncu pokaže, v katerih odgovorih se njegova stališča ujemajo s stališči posamezne stranke. »Poanta je, da volivec, ki izpolni anketo, ugotovi, kako blizu so mu stališča posameznih strank,« je dejal Tomšič. Dodal je, da anketiranec lahko tudi primerja svoja stališča s stališči ostalih volivcev. Preference so vidne tudi po posameznih vprašanjih, je pojasnil. Ocena stališč oziroma opredelitev strank med drugim temelji na izjavah predstavnikov strank ter dosedanjih potezah stranke, kot so glasovanja in pobude.

Spletni projekt, ki bo potekal do volitev, sofinancirata Evropski parlament in Sklad za odprto družbo. Tomšič je poudaril, da bo ta spletna aplikacija v Sloveniji tokrat uporabljena prvič. Po njegovih besedah je razlika med orodjem EUvox in javnomnenjskimi anketami tudi v vzorčenju oziroma reprezentativnosti, ker je udeležba prostovoljna. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."