MLADINA

24. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Šoltes kot nosilec vložil listo za evropske volitve

Igor Šoltes

Igor Šoltes
© Uroš Abram

Nekdanji predsednik računskega sodišča in vodja društva Verjamem Igor Šoltes je na Državno volilno komisijo vložil kandidatno listo za evropske volitve. Sam bo tudi nosilec liste. Imena preostalih kandidatov so javnosti nepoznana, večina jih navaja, da doslej niso kandidirali na nobeni politični listi. Kot pravijo, si želijo več Slovenije v EU.

Na predstavitvi liste je Šoltes poudaril, da se mnoge za državo pomembne odločitve ne sprejemajo le v Ljubljani. Ob tem je izpostavil zlasti evropsko zakonodajo in direktive, ki da jih Slovenija v svoj pravni red dostikrat prenaša nekritično. Pri črpanju evropskih sredstev je poudaril, da bi morala Slovenija biti še bolj učinkovita, sicer pa osnovno težavi vidi pri načrtovanju. Šoltes se je dotaknil tudi programa in izpostavil trg dela, samooskrbo, preprečitev prodaje bistvene infrastrukture, upreti pa da se je treba tudi kakršnimkoli poskusom privatizacije naravnih virov.

Kot je dejal, so zbrali nekaj čez 3500 podpisov. Šoltestu na listi sledi diplomantka tržnega komuniciranja Katarina Košak, ki se bo zavzemala zlasti na izboljšanje položaja mladih. Na tretjem mestu je ekonomist Boštjan Horvat, sicer zaposlen na občini Kobilje kot svetovalec župana, ki bo zagovarjal stališča o skupni kmetijski politiki ter si prizadeval za oživljanje kmetij in povezovanje zadrug. Četrta na listi je nemcistka Mojca Blas. Kot je pojasnila, verjame, da vsi skupaj lahko naredimo veliko več za tiste, ki jih trg dela potiska v neugoden položaj.

Sledi ji asistent na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Iztok Prislan, ki se bo zavzemal zlasti za pravičen položaj slovenske znanosti v EU. Šesta je varstvoslovka Monja Režonja, ki je med drugim izpostavila ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ter pomen socialnovarstvene vloge države. Na predzadnjem mestu je odvetnik Gregor Veličkov, ki se bo zavzemal za omejitev koruptivnega ravnanja in odliva kapitala v davčne oaze. Veličkov je bil sicer med letoma 2002 in 2006 novogoriški mestni svetnik na listi tedanje ZLSD, od leta 2010 pa je v mestnem svetu zastopan s svojo neodvisno listo. Kot zadnja bo Šoltesovo listo zastopala samostojna podjetnica Diana Ternav, ki bo zagovarjala stališča o turizmu. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."