MLADINA

25. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Na listi PS so trije poslanci, Kacin napovedal mlado listo

Peter Vilfan

Peter Vilfan
© Borut Peterlin

PS je na Državno volilno komisijo vložila kandidatno listo za evropske volitve. Nosilec liste Jože Mencinger je ob tem izpostavil evroskepticizem, ki po njegovi oceni pomeni, da mislijo z lastno glavo in niso vedno zadovoljni z delom Evropske komisije. Pričakuje tri mandate. Na listi so tudi poslanci PS Melita Župevc, Jerko Čehovin in Peter Vilfan. Jelko Kacin bo na državno volilno komisijo danes vložil listo kandidatov za evropske volitve. Pravi, da je med kandidati na listi najstarejši.

»Največji sovražnik EU so tisti, ki pravijo, da niso evroskeptiki. To namreč pomeni, da samo ploskajo, ko jim kdo kaj reče, kar pa ni naš stil,« je po vložitvi liste PS dejal ekonomist Mencinger. Kot je pristavil, bi radi spremenili pojmovanje Slovenije v Evropski komisiji, ki da včasih z nami ravna »nekoliko narobe«.

Po njegovem mnenju je treba popraviti tudi evropsko gospodarsko politiko. »EU je v krizi ravnala napačno, še bolj pa pred krizo,« je povedal in ob tem dodal, da je EU sokriva za nastanek krize.

Če bo Mencinger izvoljen, se bo ukvarjal zlasti z ekonomijo. Eno od področij, ki ga zanima, je ravnanje multinacionalk, ki so si »razdelile evropski trg in povsod zaračunavajo drugačno ceno«, kjer bi Evropska komisija po njegovih besedah morala posredovati. Poleg tega je izpostavil tudi »jezik, ki se uporablja v EU«. Kot pravi, se je namreč pri delu v EU ustvaril nek nerazumljiv jezik, ki bi ga Mencinger rad nekoliko poenostavil, da bodo ljudje razumeli, za kaj sploh gre. Na vprašanje, koliko mandatov pričakuje, je Mencinger odgovoril, da »čim več, recimo tri«.

Kot druga na listi bo največjo vladno stranko zastopala poslanka PS Melita Župevc. Po vrsti pa ji sledijo članica strankinega podmladka Prihodnost Slovenije Valerija Medic, prav tako poslanec Jerko Čehovin, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klajnšček, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak, nekdanja atletinja Britta Bilač ter poslanec PS Peter Vilfan.

Jelko Kacin, ki bo kandidiral za nov mandat poslanca Evropskega parlamenta, za svojo listo pravi, da je povprečna starost kandidatov na listi 38 let. Kacinu bo sledila svetovalka britanske vlade v Londonu in koordinatorka projektov pridobivanja tujih investicij za obnovljive vire v Veliki Britaniji Polona Sagadin. Na tretjem mestu je nekdanji generalni sekretar LDS in aktualni direktor mednarodnega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, na četrtem direktorica dobrodelnega društva Up in večkrat nagrajena prostovoljka Faila Pašić Bišić.

Peti na listi je vodja pisarne Jelka Kacina v Bruslju Andrej Lavtar, sledi mu aktivska za pravice LGBT skupnosti Tatjana Greif. Na zadnjih dveh mestih sta študent Jure Pucko in članica podmladka LDS Sara Karba. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."