MLADINA

25. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Zadnji dan so kandidatne liste vložili tudi Združena levica, Zares, Piratska stranka in DL

Združena levica na volitve v evropski parlament odhaja s programom, ki med drugim predvideva gospodarsko obnovo držav EU in večje sodelovanje med državami. Zares se zavzema za boljšo evropsko gospodarsko politiko in za manjši demokratični deficit institucij Evropske unije. »Če se uvrstimo v Evropski parlament, bomo nadaljevali z dobrim delom dveh piratov, ki sta že v parlamentu,« zagotavljajo v Piratski stranki. Nosilec liste DL Senko Pličanič pravi, da bodo z minimalnimi stroški dosegli velik učinek.

Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem, ene od treh strank, ki predstavljajo Združeno levico, je v izjavi ob vložitvi kandidatne liste pojasnil, da njihov program obsega tri točke. Prva je demokratizacija evropskih institucij. Po besedah Meseca to pomeni, da mora glavno besedo dobiti evropski parlament, ne pa tehnokratske institucije, kot sta Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB). Pri programu gospodarske obnove Mesec izpostavlja, da treba evropske institucije, denimo ECB in evropski mehanizem za stabilnost, angažirati za zagotovitev sredstev za obnovo predvsem evropske periferije, kjer da postaja nevzdržno. »Od Slovenije, do Španije, Grčije, Baltika in Irske vidimo povsod isto žalostno zgodbo,« je dejal. Kot tretjo usmeritev poudarjajo to, da evropske države nehajo med seboj tekmovati in začnejo sodelovati.

Nosilci liste so trije, poleg Meseca še Dušan Plut iz stranke TRS in Violeta Tomič iz Demokratične stranke dela. Kot je pojasnil Mesec, so o njihovi razvrstitvi na listo povprašali volivce in ti so odločili, da je prva na listi Tomičeva, drugi Plut, tretji pa Mesec.

Po besedah nosilke Zaresove liste Darje Radič je za njih pomembna tudi demokracija v EU. »Ljudje so dandanes nezadovoljni z EU, predvsem zaradi demokratičnega deficita. Evropske komisije ne izvolijo evropski državljani in zato v njej delajo po svojih merilih,«, zato bodo predlagali, da tudi ostale institucije EU, ne samo Evropski parlament, izvolijo državljani. »Samo to je zagotovilo, da bodo te institucije delale tudi za ljudi in ne samo za interese bank ali kapitala,« je zatrdila Radičeva. Zares se bo zavzemala tudi za tehnološki razvoj, predvsem z obzirom na podnebne spremembe, in da bo Slovenijo EU v okviru tega področja tudi bolj upoštevala.

Radičevi kot nosilki na listi sledijo podpredsednik stranke Andrej Rus, profesorica angleščine Ivana Gornik, podpredsednik Vito Rožej, gospodarstvenica Simona Potočnik, predsednik pomladka Zares Aktivni Matic Smrekar, podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik ter predsednik Zares Pavel Gantar.

»Da je treba preprečiti, da se zgodi sporazum med ZDA in EU, ki poskuša vpeljati brezcarinsko območje za EU in ZDA,« je ob vložitvi liste Piratske stranke dejal nosilec Rolando Benjamin Vaz Ferreira. »To je sicer v redu, a sporazum vključuje tudi negativne stvari, na primer arbitražno sodišče, na katerem lahko korporacije tožijo države, kazni pa bi plačevali državljani,« je pojasnil. Prek tega sporazuma se po njegovih besedah znova poskuša uvesti Acto oziroma večji nadzor interneta in posege v zasebnost in tega pirati, kot je zatrdil, ne morejo sprejeti. Na listi stranke je Ferreira edini kandidat.

Senko Pličanič je pred vložitvijo liste DL dejal, da imajo zelo drugačen program kot ostale liste. Njihov program namreč temelji na tem, da se od EU da dobiti veliko več, kot smo doslej, tudi s povezovanjem na evropski ravni. Vsebinski poudarki programa pa so med drugim zeleno gospodarstvo, v tem okviru tudi organska prehrana, ekološki turizem, mladi in starejši.

Na listi so poleg Pličaniča še poslanka DL Polonca Komar, poslanec DL Marko Pavlišič, svetovalka predsednika DL Gregorja Viranta Vesna Alaber, poklicni gasilec Milan Dubravac, prostovoljka in aktivistka Emina Hadžić, samostojna podjetnica Monika Bračika ter študent prava Miha Istenič. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."