MLADINA

5. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Nobeden od glavnih kandidatov ne bo nasledil Barrosa

Ne kandidat Evropske ljudske stranke Jean-Claude Juncker ne kandidat evropskih socialistov in demokratov Martin Schulz ne bo nasledil Joseja Manuela Barrosa po evropskih volitvah, ki bodo ta mesec, in v jeseni postal nov predsednik evropske komisije. Voditelji bodo za to funkcijo izbrali kompromisno osebo z enakimi značilnostmi, kot jih ima Barroso, je za Euractiv dejal José Ignacio Torreblanca, raziskovalec na inštitutu European Council on Foreign Relations in soavtor poročila Rast vpliva evroskeptikov in kako na to odgovoriti.

Zaradi povečanja vpliva populistov in evroskeptikov bo po njegovi oceni mogoče v novem mandatu Evropskega parlamenta delati le z veliko koalicijo med desno sredino in levo sredino. In nobena od teh strank ne bo privolila v sporazum pod vodstvom kandidata iz druge. Koalicija pod vodstvom socialistov in demokratov, v kateri bi bili še zeleni in liberalci, predvidoma ne bo imela potrebnih vsaj 51 odstotkov poslancev.

Tudi koalicija pod vodstvom Evropskih ljudskih strank, v kateri bi bili še liberalci in Evropski konservativci in reformisti, tudi ne bi delovala. Proevropski liberalni vodja, kot je Guy Verhofstadt ne bi mogel delati z britanskimi torijci, češkimi evroskeptiki ali poslanci poljske kmečke stranke, pravi José Ignacio Torreblanca.

Na ravni EU se po njegovi oceni obeta enaka koalicija, kot jo imajo v Nemčiji po volitvah septembra lani, torej med krščanskimi demokrati in socialnimi demokrati. Takšna koalicija je sicer neformalno v Evropskem parlamentu delovala že do sedaj.

Glede na to, da Evropski parlament in evropske politične stranke gradijo svojo predvolilno kampanjo na obljubi volivcem, da bodo letos prvič soodločali, kdo bo nov predsednik Evropske komisije, lahko voditelji po izbiri svojega kandidata pričakujejo jezni odziv evropskih poslancev. Bodo pa zato morale države članice za svoje komisarje predlagati »najboljše ljudi« in eden izmed n jih bo postal nov predsednik Komisije, je prepričan José Ignacio Torreblanca. Posebej, če nobena stranka na evropskih volitvah ne bo zbrala dovolj glasov, da bi bila jasna zmagovalka, bodo voditelji držav članic v okviru Evropskega sveta imeli zadnjo besedo. Evropski parlament pa bo lahko odločal, ali se bo sprl z Evropskim svetom ali ne.

Voditelji imajo na voljo kar nekaj kandidatov, ki so pripravljeni prevzeti funkcijo predsednika Evropske komisije, če bo ta spet izbran za zaprtimi vrati. Med njimi so predsednik finske vlade Jyrki Katainen in predsednica mednarodnega denarnega sklada Francozinja Christine Lagarde (oba sta pripadnika Evropske ljudske stranke), socialisti imajo na čakalni listi predsednico danske vlade Helle Thorning-Schmidt. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."