MLADINA

7. 5. 2014  |  Evrodržavljan

Kako je treba peči pico, je predpisala EU

Pred evropskimi volitvami so v Bruslju spet oživili parole o zmanjšanju evropske birokracije. Tokratno geslo je: Evropa naj se briga le za velike stvari, podrobnosti naj urejajo države članice. Za državljane je to pomembno, saj jih po rezultatih ene od raziskav sodeč petina EU povezuje predvsem s predpisi in pravili.

Zakonodaja EU sedaj obsega več kot 50 tisoč strani in vsako leto se jim pridruži precej novih. Motor priprave novih predpisov je Evropska komisija s 35 tisoč zaposlenimi. A prav vsi predlogi za nove predpise ne nastanejo v glavah evropskih uradnikov. Pogosto predlogi pridejo od vlad držav članic, ki pritiskajo na Bruselj, da je treba neko področje urediti na ravni EU, nove predpise pogosto predlaga tudi gospodarstvo.

Predstavniki gospodarstva pridejo v majhne, zadušljive pisarne uradnikov Evropske komisije, kjer pojasnjujejo, zakaj so novi predpisi potrebni iz ekonomskih, logističnih ali delovnopravnih razlogov. Mnogi predlogi so upravičeni. »Pogosto pa gre tudi za trg, konkurenco in veliko denarja,« je za Die Welt povedal poznavalec, ki sam dela v enem od vodilnih gospodarskih združenj.

Če predstavniki gospodarskih podjetij pri uradnikih naletijo na gluha ušesa, se obrnejo na kabinete, na svetovalce evropskih komisarjev, na evropske poslance, nacionalna gospodarska združenja, sindikate in celo na vlade.

Predstavniki nemških frizerjev so recimo lani več mesecev prepričevali Evropsko komisijo, da je treba na ravni EU predpisati, kako glasni so lahko sušilci za lase in kakšna tla je treba imeti v salonih. Do sedaj nemško združenje frizerjev s svojimi predlogi ni uspelo.

Uspešni pa so bili predstavniki podjetij za ravnanje z odpadki, ta panoga je v Bruslju zelo dobro organizirana. Več stvari, kot je opredeljenih kot embalaža, za več stvari veljajo posebni pogoji za odlaganje in večja je korist podjetij za ravnanje z odpadki.

Na podlagi takšnih pritiskov evropski predpisi med drugim določajo, kako bel mora biti pire, kako močno se sme tresti vrtalnik, kako je treba postaviti lestev, kako se peče pica. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."