MLADINA

9. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Portugalski škofi svarijo pred posledicami neudeležbe na volitvah

Neudeležba je »nevarno orožje, ki se hitro lahko obrne proti tistemu, ki ga uporabi«, svari portugalska škofovska konferenca pred volitvami v Evropski parlament. Javnomnenjske ankete namreč napovedujejo, da namerava kar 60 odstotkov Portugalcev ostati doma. Portugalci so siti Evrope, čeprav je konservativna vlada pravkar dobila od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Bruslja veliko pohval, ker se je odločila za »čisti izstop« iz programa za mednarodno pomoč. Torej za vrnitev na finančne trge brez premostitvenih posojil.

Za državljane Portugalske pa »čisti izstop« pomeni, da je brez zaposlitve 16 odstotkov vseh za delo sposobnih ljudi, med mladimi celo 40 odstotkov. Vsakemu četrtemu Portugalcu grozi revščina. Da je država leta 2011 dobila 78 milijard evrov mednarodne pomoči, ne pomeni, da se je njena zadolženost zmanjšala. Nasprotno: zelo varčevati bo treba še desetletja.

Po naročilu trojke so Portugalci znižali javne izdatke, povišali so davke, privatizirali so državne družbe, znižali stroške dela, delodajalcem s spremembo predpisov omogočili lažje odpuščanje zaposlenih. Tistim, ki še imajo službo, so vzeli štiri dni dopusta in podaljšali delovni čas za 30 minut – za enako plačo. Kljub temu bodo člani trojke prihajali na kontrole dva krat na leto še vse do leta 2038 oziroma toliko časa, dokler Portugalska ne bo odplačala 75 odstotkov kreditov, poroča Zeit.

Kljub temu ne more računati na veliko podporo volivcev nobena stranka, ki se zavzema za izstop države iz območja evra ali EU. Večino glasov si bosta razdelili največji stranki konzervativci in socialisti. Na novo pa je nastala levoliberalna stranka Livre, ki želi EU reformirati od znotraj: z Marshallovim načrtom za Južno Evropo, lastno in samostojno finančno institucijo, primerljivo z IMF, pa z zahtevami po svobodi, enakosti, socialni pravičnosti in z varstvom okolja.

Ustanovitelj Rui Tavares na letošnjih evropskih volitvah še ne računa na veliko glasov, na uspeh računa na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Takrat namerava volivcem z majhnimi levičarskimi strankami ponuditi alternativo obema velikima strankama. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."