MLADINA

9. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Duhovita tekmeca

Kandidata za predsednika Evropske komisije Martin Schulz in Jean-Claude Juncker imata največ možnosti, da to res postaneta. Njuni stranki socialnih demokratov in krščanskih demokratov bosta na prihajajočih volitvah 25. maja dobili največ glasov. Včeraj sta se nemškim in avstrijskim volivcem predstavila v predvolilnem soočenju. In med drugim pokazala, kako pretkana govorca sta. Več >>

Kot piše EUobserver, je soočenje delovalo kot srečanje starih prijateljev. Malo je bilo stvari, o katerih se proevropska kandidata nista strinjala.

Schulz je Junckerja obtožil, da predstavlja EU »sestankov voditeljev za zaprtimi vrati in v temnih sobah,« katerih odločitve nato izvajajo njihovi podrejeni. »Jaz se ne zavzemam za takšno Evropo,« je dejal nemški politik, trenutno predsednik Evropskega parlamenta.

»Martina Schulza sem spoznal v temni sobi, za zaprtimi vrati,« je na očitek vešče odgovoril Juncker, dolgoletni luksemburški premier, ki se je s Schulzem res sestajal na srečanjih Evropskega sveta, na katerih je bil včasih prisoten tudi prvi evroparlamentarec.

Tudi naslednjo zbadljivko je sprožil Schulz. »Nekaj hočem razjasniti,« je dejal Juncker: »Imam 59 let, ne 60.« »Deluješ pa, kot bi jih imel 60,« ga je dopolnil 58-letni Nemec.

Duhovičenje se je skozi soočenje nadaljevalo. Povezano s prostotrgovinskim sporazumom med EU in ZDA, ki je v pripravi in zaradi katerega Nemce skrbi, da bi se na trgu pojavilo v kemikalijah razkuženo kokošje meso iz ZDA, je Juncker na vprašanje, ali bi dovolil uvoz teh kokoši, dejal: »Ne, saj tudi kokoši tega nočejo.« (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."