MLADINA

12. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

EU grozi, da se bo zadušila v domišljavosti elit

© Franco Juri

Avstrijska nacionalna televizija ORF je v četrtek zvečer na prvem programu polne tri ure brez prekinitve namenila 59. tekmovanju za evrovizijo. Več kot 800 tisoč gledalcev je takrat, ko je čas za iti spat, še vedno sedelo pred TV sprejemniki. Istočasno je ORF na drugem programu predvajala soočenje kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) Jeana-Clauda Junckerja in kandidata socialistov Martina Schulza za predsednika Evropske komisije. Dva tedna pred volitvami je to soočenje spremljajo 333 tisoč gledalcev.

V Kopenhagnu so odločali, kdo bo nastopil v finalu glasbenega tekmovanja, v Berlinu sta glavna kandidata razlagala, kaj bosta naredila za 500 milijonov ljudi v Evropi. Avstrijski favorit Tom Neuwirth oziroma Conchita je v Kopenhagnu dva velikana EU več kot prepričljivo premagal, ko govorimo o zanimanju občinstva.

Predsednik bavarske vlade Horst Seehofer upravičeno pravi: »EU je bila desetletja projekt politične elite. Zdaj naj postane projekt državljanov,« v časopisu Kurier piše Josef Votzi. Glasovnica za evropske volitve te želje ne uresničuje. Z Martinom Schulzem in Jeanom-Claudom Junckerjem se res prvič predstavljata dva kandidata za vodenje EU. Toda volivec v Avstriji nobenega od obeh veličin EU ne more voliti. (Seveda tudi volivec v Sloveniji ne) V Avstriji mora volivec, ki želi, da Schulz postane predsednik Evropske komisije, voliti Eugena Freunda (v Sloveniji Igorja Lukšiča), kdor pa želi na čelu Komisije Junckerja, pa Othmarja Karasa (v Sloveniji Milana Zvera ali Lojzeta Peterleta).

To je po Votzijevem mnenju absurdna glasovnica, ki ponujeni predvolilni spopad oseb spreminja v farso: Schulz in Juncker le pozirata za novo Evropo. Mnogim državljanom zato ostane le, da ne sodelujejo. Volivci že leta poslušajo, da bi jim bilo treba ponuditi kandidate na evropski ravni, a za to bi potrebovali spremembo evropskih pogodb. Čas je več kot zrel, da bi to naredili in popravili porodno napako domišljavosti elit. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."