MLADINA

13. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Evropske volitve na Madžarskem: skrajna desnica druga

Naše sporočilo Viktorju: spoštujte Madžare! Tako so predvolilni plakat preuredili v opozicijski stranki Együtt (Skupaj).

"Naše sporočilo Viktorju: spoštujte Madžare!" Tako so predvolilni plakat preuredili v opozicijski stranki Együtt (Skupaj).
© Facebook

V Budimpešti je te dni videti bolj malo predvolilnih plakatov. Pričakuje se podoben volilni rezultat kot na aprilskih parlamentarnih volitvah, na katerih je stranka Fidesz Viktorja Orbana pobrala veliko večino glasov. Velik delež poslancev pa naj bi dobila tudi skrajnodesničarska stranka Jobbik. Več >>

Desnosredinska stranka premiera Orbana računa, da bo na volitvah nagrajena za politiko, ki jo vidi kot uspešno obrambo napadov Bruslja na Madžarsko. Njihov predvolilni slogan dobro povzame politiko Fidesza: »Naše sporočilo Bruslju: spoštujte Madžare!«

Tako Evropska komisija kot Evropski parlament sta neuspešno pozivala madžarskega voditelja, naj preuredi pravo in svobodo medijev.

Medtem ko bo Fidesz zagotovo zmagovalka volitev, tudi Jobbiku kaže dobro. Presenečenje bi bilo, če ne bi bili na volitvah drugi, je za EUobserver dejal Csaba Toth iz inštituta Repblikon.

Jobbik se odmika od svojih prvotnih zahtev po referendumu o članstvu Madžarske v Uniji. Njihova prioriteta bo, kot je dejal njihov vodja Gabor Vona, plače dvigniti na raven EU in počistiti korupcijo, povezano s koriščenjem evropskih sredstev.

Stranka se predstavlja kot »evrorealistična«, ki podpira Evropo nacionalnih držav, in ne združenih držav Evrope.

Opozicijske levičarske stranke, ki so se na parlamentarnih volitvah v aprilu združile v koalicijo strank, zdaj kandidirajo vsak zase. Upajo, da bodo volitve pokazale, koliko podpore ima vsak od strank in se dogovorile o razmerju moči med njimi. A ta taktika se skoraj zagotovo ne bo pomagala, da bi na volitvah dobile več glasov kot Jobbik.

Stranke so v pripravljenosti tudi za lokalne volitve v jeseni, zato je retorika levičarskih strank umirjena, med sabo se ne napadajo, ker bodo verjetno spet morale volilno kampanjo načrtovati skupaj.

Po volitvah se bo morda Fidesz do Bruslja začel obnašati bolj »umirjeno«, ugiba Toth, saj je vlada že izvedla vse ustavne spremembe, ki jih je želela, zato konfliktov glede reform pravosodja ne bo več.

A to je odvisno tudi od Bruslja, ki bi lahko nadaljeval zavzemanja za bolj demokratično Madžarsko. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."