MLADINA

16. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Evropski parlament ima politične skupine

Medtem ko se poslanci v nacionalnih parlamentih združujejo v poslanske skupine, se poslanci Evropskega parlamenta združujejo v politične skupine. V te skupine se ne združujejo po nacionalni pripadnosti, ampak glede na politično barvo oziroma politično prepričanje. Ta sistem naj bi omogočil, da poslanci pri odločanju ne bi imeli v ospredju svoje države, ampak nadnacionalni evropski interes.

Kljub temu je nacionalna pripadnost še vedno odločilna. Ko so poslanci recimo letos razpravljali in odločali o pravilih za enotno reševanje bank v okviru Evropske bančne unije, so recimo poslanci iz Nemčije ne glede na politično prepričanje zatrjevali, da mora vsaka država sredstva za reševanje svojih bank zagotoviti sama, da ne morejo ničesar krivi nemški davkoplačevalci plačevati za napake bankirjev v drugih državah.

Slovenski poslanci so v sedanjem mandatu Evropskega parlamenta člani treh največjih političnih skupin. Člani največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) so Romana Jordan (SDS), Zofija Mazej Kukovič (SDS), Lojze Peterle (NSI) in Milan Zver (SDS). Članici druge največje politične skupine socialistov sta Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš (obe SD), člana politične skupine liberalcev pa Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares). Člani političnih skupin so postali na podlagi list političnih strank, na katerih so bili izvoljeni. Te stranke so članice evropskih političnih strank Evropska ljudska stranka, socialisti in liberalci.

Razmerje med političnimi skupinami v Evropskem parlamentu je enako kot v nacionalnih parlamentih med poslanskimi skupinami odvisno od števila poslancev, o tem pa odločajo volivci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."