MLADINA

16. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Več pristojnosti nacionalnim parlamentom, ne evropskemu

Ne povečanje pristojnosti Evropskemu parlamenta, ampak povečanje pristojnosti nacionalnih parlamentov v postopkih odločanja v EU bi zagotovile večjo demokratičnost odločanja v EU in jo približale volivcem, kaže študija evroskeptičnega britanskega inštituta Open Europe. Evropskemu parlamentu bi bilo treba med drugim odvzeti pristojnost za povečanje proračuna EU in jo dodeliti nacionalnim parlamentom držav članic, saj te s svojimi vplačili polnijo proračun EU.

Uporaba sistema soodločanja, v katerem imajo evropski poslanci pri sprejemanju evropske zakonodaje enake pristojnosti kot ministri držav članic, se je v zadnjih dvajsetih letih več kot podvojila, a to ni pripomoglo k povečanju udeležbe na evropskih volitvah. Poslanci so pred dvema desetletjema soodločali le o sprejemu 27 odstotkov evropske zakonodaje, sedaj pa soodločajo o 62 odstotkih, udeležba na evropskih volitvah se je v enakem obdobju zmanjšala s 57 na 43 odstotkov, pravijo v Open Europe.

Poslanci desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in levosredinskih socialistov (S&D) so v mandatnem obdobju 2009-2014 kljub temu, da predstavljajo nacionalne politične stranke različnih političnih barv in nazorov, v Evropskem parlamentu kar v 74 odstotkih primerov odločali enako. To je po besedah britanskega inštituta volivcem onemogoča izbiro.

Nasprotni učinek od zaželenega utegne imeti tudi sistem evropskih kandidatov za predsednika Evropske komisije, ker je politična krajina v EU preveč raznolika in ker kandidati, ki jih volivcem ponujajo evropske politične stranke, niso kakovostni. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."