Hoteli Bernardin – prodaja hotelov in nadaljevanje tipičnega »prestrukturiranja«

»Certifikacijska privatizacija« je pri nas rodila vrsto finančnih holdingov.

Praviloma so ti finančni holdingi (njihovi organi vodenja in upravljanja) sprejemali poslovne odločitve, s pomočjo katerih so osvajali (lastninili) pomembna podjetja, ki so jih v preteklosti ustvarile generacije pametnih glav in pridnih rok.

Ta podjetja in dotlej ustvarjeno bogastvo je bilo mogoče naprej razvijati, pametno prestukturirati in povečevati njihovo bogastvo. Kot se je pokazalo, pa je bilo možno ta podjetja tudi finančno izčrpavati. Tako so bili finančni viri teh podjetij, ki bi sicer lahko bili uporabljeni za njihov razvoj, dejansko porabljeni za druge namene.

Finančna kriza, ki ključnim akterjem služi kot izgovor, je samo padla na plodna tla. Če finančne krize v zapadnem kapitalizmu v tem času ne bi bilo, bi bila škoda samo porazdeljena na daljši čas.

Zdaj naj bi v naši deželi potekala finančna sanacija (bank in podjetij) večinoma na račun davkoplačevalcev. V nadaljevanju naj bi se izvedla še poslovna sanacija oziroma poslovno prestrukturiranje bank in podjetij v lasti finančnih holdingov.

V korist koga? S kakšnim namenom?

Da naj bi obstale (in se finančno prestrukturirale) banke, je jasno. Upam, da se bodo poslovno prestrukturirale tako, da naslednjič to ne bo šlo pretežno na račun vseh davkoplačevalcev.

Kaj pa finančni holdingi? Se bodo z reprogrami obveznosti, ki jih imajo podjetja (v lasti finančnih holdingov) do bank, in z (raz)prodajami premoženja teh podjetij samo ustvarili pogoji za preživetje teh holdingov? Se bo samo nadaljevala praksa, ki služi finančni oblasti elit in v škodo večine državljanov, podjetij in celih dejavnosti v Sloveniji?

Družba Hoteli Bernardin d.d. je očitno eden tipičnih primerov take škodljive prakse, saj je celo predsednik uprave družbe Hoteli Bernardin, g. Marko Jazbec, povedal, da je bila družba v preteklosti oškodovana za precej milijonov evrov.

Si znamo predstavljati, v kakšni kondiciji bi bila danes lahko družba Hotelov Bernardin, če bi bilo v zadnjih letih, npr. 15 milijonov evrov, vloženih v pameten razvoj hotelov in dejavnosti na slovenski obali? Predvidevam, da odgovorni organi v zvezi z oškodovanjem družbe izvajajo potrebne postopke.

Še posebej pa bi rad ugotovil, kaj se bo v prihodnje pomembnega spremenilo v tem procesu in kdaj?

Se bo v nadaljevanju na osnovi reprogama obveznosti družbe do bank in z (raz)prodajo hotelov samo nadaljeval proces, v katerem se finančno sanirajo (poleg bank) tudi finančni holdingi in s tem le-ti še naprej prispevajo k poglabljanju finančnega turbokapitalizma v korist finančnih elit in v škodo velike večine delavcev, podjetja, dejavnosti....?

Ne vem, ali so (so)odgovorni za nadaljevanje tega procesa (vlada, Banka Slovenije...) sposobni ukrepati tako, da ne bi zdaj še poslovno »prestrukturiranje« služilo samo finančni »eliti«?

In še nečesa ne vem. Kako reagirajo delavci, zaposleni, Svet delavcev, sindikati v taki družbi? Ne reagirajo in zato ne vem. Kdo in kako jih zastopa v organih upravljanja? Se znajo (si upajo?) organizirati v soustvarjalni del te (tudi njihove) bodočnosti?

Bistven (morda celo edini) sestavni del faze finančnega izčrpavanja družbe in priprave na finančno prestrukturiranje je bilo zniževanje stroškov dela. Upam, da se tudi naslednja faza, t.j. poslovno prestrukturiranje, ne bo nadaljevalo tako. Zagotovo pa v procesu (raz)prodaje družbe zgoraj našteti ne bodo imeli nikakršne ustvarjalne vloge. Bodo torej delavci, (so)delavci... še naprej samo predmet zmanjševanja stroškov dela in »outsourcingov« in... ali pa bodo malo dvignili glave in soustvarjali podjetje in turizem na naši obali? Si upajo?

Je ta proces sploh mogoče spremeniti?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.