MLADINA

6. 6. 2014  |  Evrodržavljan

Evropa mora izbrati demokracijo

EU se po letošnjih evropskih volitvah nahaja na točki preloma. Sooča se z dvema vprašanjema. Prvo je, kako resno hoče postati bolj demokratična. Drugo je, ali Velika Britanija lahko ostane članica EU.

Kako zelo sta ti dve vprašanji povezani, se je po pisanju Spiegla pokazalo, ko je predsednik britanske vlade David Cameron sporočil, da ne namerava priznati rezultatov evropskih volitev in podpreti Jeana-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije. Da bodo letos lahko soodločali, kdo bo nov predsednik Evropske komisije, je volivcem bilo obljubljeno. Ta obljuba je zanje bila znak, da njihov glas šteje in ima konkretne učinke.

Kriza evropske demokracije je torej tudi posledica nerešenega odnosa. V zadnjih letih sta EU in Velika Britanija svoje odnose dojemali kot problem. Ljudje v Bruslju trdijo zaradi Londona, ki vedno znova preprečuje enotnost EU in s tem poglobitev odnosov. Ljudje v Veliki Britaniji pa trpijo zaradi EU. To je kronično trpljenje, ki mu ni videti konca.

Na evropskih volitvah je evroskeptična stranka UKIP s 27,5 odstotka glasov postala najmočnejša britanska stranka v Evropskem parlamentu. In to ob dejstvu, da so druge britanske stranke, z izjemo liberalnih demokratov, enako skeptične do EU kot v Nemčiji Alternativa za Nemčijo (AFD). EU in Velika Britanija sta kot zakonski par, ki sta nesrečna drug z drugim, a nič ne naredita, da bi kaj spremenila.

Ne glede nato, da bi bila velika škoda, če bi Velika Britanija odšla iz EU, je EU dovolj dolgo prenašala njene občutljivosti in posebnosti. EU si je dovolila izsiljevanje in norčevanje. Desetletja je Britancem odpuščala blokade, izpolnila jim je vsako posebno željo. Ko je nekdanja premierka Margaret Thatcher vpila leta 1984 »svoj denar hočem nazaj«, je dobila »rabat«, od katerega ima država še danes korist. Nobeden odpustek pa ni spremenil pogleda Britancev do EU in danes je Velika Britanija bolj distancirana do EU, kot je bila kadar koli prej, piše Spiegel.

Zdaj je po njegovi oceni prišel čas za odločitev. Mogoče je celo, da se bo EU morala odločiti, ali bo postala bolj demokratična ali pa bo ohranila med članicami Veliko Britanijo. Ta odločitev mora pasti sedaj z imenovanjem predsednika Evropske komisije. Z njo ne gre čakati do leta 2017, ko je David Cameron napovedal referendum za izstop Velike Britanije iz EU. Če EU sedaj ne bo izpolnila obljube, ki jo je dala volivcem, bo izgubila vso kredibilnost.

Voditelji članic EU morajo na vrhu konec tega meseca imenovati Jeana-Clauda Junckerja za kandidata za predsednika Evropske komisije. EU mora uresničiti prepričanja večine, ne ene članice. Britanija se mora odločiti, ali bo ostala ali odšla. Velika Britanija je pomembna, a izbira med bolj demokratično EU in njenim članstvom je jasna. Evropa mora izbrati demokracijo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."