MLADINA

10. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Merklovi ni uspelo omehčati Junckerjevih nasprotnikov

Na mini vrhu EU v švedskem Harpsundu nemški kanclerki Angeli Merkel ni uspelo prepričati predsednika britanske vlade Davida Camerona, predsednika švedske vlade Fredrika Reinfeldta in predsednika nizozemske vlade Marka Rutteja, naj podprejo Jeana-Clauda Junckerja za novega predsednika Evropske komisije v skladu z željo Evropskega parlamenta.

Cameron je po vrhu dejal, da morajo novega predsednika Evropske komisije izbrati voditelji držav članic, ki so demokratično izvoljeni. Angela Merkel je vnovič potrdila, da si želi Junckerja na mestu predsednika Evropske komisije, a o položajih se ne gre prepirati, saj je treba vse odločitve sprejemati v evropskem duhu. Nasprotniki po vrhu sicer niso izrecno povedali, da nasprotujejo Junckerju. »Dogovorili smo se, da se je treba prej dogovoriti o političnih prioritetah EU v prihodnosti, preden bomo odločali o imenovanjih na različne položaje,« je dejal Reinfeldt.

Cameron za zdaj še nima na svoji strani dovolj glasov za blokado imenovanja Junckerja, imel pa jih bo, če se mu bo pridružil predsednik italijanske vlade Matteo Renzi, ki je dejal, da Juncker nima avtomatsko pravice postati predsednik Evropske komisije. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."