MLADINA

23. 6. 2014  |  Novice

Komisija naj bo organizirana v grozdih

Glavni kandidat francoske vlade za novega evropskega komisarja nekdanji finančni minister Pierre Moscovici je prepričan, da bo Jean-Claude Juncker postal nov predsednik Evropske komisije. Po njegovem mnenju bo moral prekiniti z načinom vodenja Evropske komisije, ki ga uporablja sedanji predsednik Jose Manuel Barroso. Ta je »zelo oseben in koncentrira moči«. Nova komisija mora po Moscovicijevih besedah biti bolj politična, organizirana v pet, šest ali sedem »grozdov«, ki bodo sestavljeni iz treh ali štirih komisarjev. Ta predlog naj bi imel poleg Francije še podporo Nemčije in Junckerja.

Razprave o grozdenju so se že razširile v Bruslju. Manjše države so proti združevanju področij po temah, ker se bojijo, da bodo dobile »manj pomembna« komisarska mesta, medtem pa si večje države za svoje komisarje priskrbijo pomembnejša področja. Moscovici bi tudi vključil predsednika Evroskupine v Evropsko komisijo in ga povezal s področjem za gospodarske in denarne zadeve, ki pokriva makroekonomske zadeve. V Euractivu so prepričani, da Moscovici ne more računati na to področje, ker ima Francija previsok primanjkljaj. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."