Odgovor na članek Boruta Mekine Pozabljeni Auschwitz, ki ste ga objavili v Mladini dne 11. 3. 2016 na strani 10

V skladu s 6. razdelkom Zakona o medijih prosimo, da zaradi korektne obveščenosti javnosti, objavite odgovor Ministrstva za kulturo na članek Pozabljeni Auschwitz, novinarja Boruta Mekine, ki je bil objavljen v petek, 11. 3. 2016, na str. 10.

Za razjasnitev nekaterih netočnosti v članku Pozabljeni Auschwitz podajamo oris poteka priprav na ureditev razstavnih prostorov nekdanje Jugoslavije (Blok 17) v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. Projekt skupne razstave se je pričel leta 2011 z oblikovanjem delovno-strokovne koordinacije med državami naslednicami SFRJ. T. i. Mednarodna usmerjevalna skupina za vzpostavitev razstavnih prostorov držav članic nekdanje SFRJ v koncentracijskem taborišču Auschwitz Birkenau je imela pet usklajevalnih sestankov. Do sedaj so bili organizirani sestanki v Beogradu (junij 2011 in junij 2012), v Sarajevu (december 2012), v Skopju (april 2013), v Auschwitzu (julij 2013), v Zagrebu (februar 2014), zadnji sestanek te skupine pa je maja 2015 v Ljubljani gostilo Ministrstvo za kulturo RS. Projekt je sicer doslej potekal pod vodstvom beneške izpostave UNESCO v okviru skupne pobude »Kultura - most k razvoju«, saj gre pri projektu za enkratno situacijo, ko je nekoč nacionalna razstava postala mednarodna in se je bilo treba temu ustrezno prilagoditi in uskladiti. V imenu Slovenije so v projektno delo vključeni predstavniki Ministrstva za kulturo in direktorica Muzeja novejše zgodovine dr. Kaja Širok, ki pomembno strokovno prispeva k pripravi razstavnega prostora.

Na srečanju v Ljubljani so se zbrali strokovnjaki iz držav članic nekdanje SFRJ ter predstavniki beneške izpostave UNESCO in strokovnjakov s področja holokavsta. Glavni namen srečanja ni bil sklenitev političnega dogovora in prevzemanje finančnih obveznosti, saj za to omenjena delovna skupina ni imela mandata. Namen je bil, da sodelujoče države potrdijo vsebino razstavnega koncepta ter pristopijo k nadaljnjim korakom za realizacijo projekta, kar so tudi storile. Udeleženci sestanka v Ljubljani so izrazili zavezanost omenjenemu projektu in zadovoljstvo nad koordinacijo celotnega projekta, dotedanjimi sklepi in dogovori delovno-strokovne koordinacije. Med drugim so se dogovorili tudi, da končne pripombe na besedilo o pripravljenih vsebinah in konceptu razstave posredujejo beneški pisarni UNESCO do septembra 2016. Na tej osnovi se bodo lahko države naslednice šele konkretno dogovarjale o finančnih sredstvih.

Finančne obveznosti posameznih držav na dosedanjih srečanjih še niso bile določene. 

Slovenska vlada podpira sodelovanje Slovenije pri projektu spominjanja žrtev druge svetovne vojne. Projekt je dokaz dobrega in konstruktivnega sodelovanja šestih držav in mednarodnih partnerjev, z namenom skupne predstavitve tragičnih usod taboriščnikov iz območja nekdanje SFRJ. V kratkem je predvideno srečanje v Črni gori, kjer naj bi se prvič tudi na politični ravni pogovorili o nadaljnjih korakih.

Lep pozdrav,

Alenka Štrukelj

Služba za odnose z javnostmi

Ministrstvo za kulturo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.