Uredništvo

 |  Družba

Rok Žavbi: Boril sem se za islam

Rok Žavbi, 24-letni Kamničan je odšel v Sirijo, v boj proti Asadovem režimu. V intervjuju nam je poskušal pojasniti, zakaj se je spreobrnil v islam in zakaj je zanj šel v boj. V obraz se ni želel slikati.

Rok Žavbi, takrat 24-letni Kamničan, je leta 2014 odšel v Sirijo, v boj proti Asadovem režimu. V intervjuju nam je poskušal pojasniti, zakaj se je spreobrnil v islam in zakaj je zanj šel v boj. V obraz se ni želel slikati.
© Borut Krajnc

Zakaj se je mladi Kamničan spreobrnil v islam in odšel v boj za pravo vero v Sirijo? To si lahko preberete v Mladininem članku, ki je te dni ponovno zaokrožil po spletu. Borut Mekina je oktobra leta 2014 pisal o zgodbi Roka Žavbija, takrat 24-letnega Kamničana, ki je s kolegom Boštjanom Skubicem odšel na Bližnji vzhod, kjer naj bi se, kot so poročali slovenski mediji, »spreobrnila v džihadista«. Žavbija so pred nekaj dnevi iz policijskega pridržanja, kjer se je znašel na podlagi tiralice italijanskih varnostnih oblasti, preselili v pripor. Osumljen naj bi bil terorizma, grozi pa mu do 15 let zapora.

Žavbija so že leta 2014 zaslišali na policijski postaji. »Zanimalo jih je, ali kdo v Sloveniji rekrutira ljudi, ki gredo potem v vojno na Bližnji vzhod. Torej, iskali so vse mogoče informacije, ki dejansko ne obstajajo,« je povedal Žavbi. »A tako te zadeve ne delujejo,« doda. V Sloveniji ni nikogar, ki bi hodil po deželi in uril teroriste. Nobenega centra ni, nobene religiozne, teroristične celice. »Če tako mislite, potem vprašajte ljudi tukaj v molilnicah, ali gredo dol, v Sirijo, v vojno. Nobeden ne bo šel. Tako to ne gre.« Kako pa to gre, smo ga vprašali retorično. »Gledaš poročila in ti je jasno,« je odgovoril kratko, z nasmeškom.

Članek Boril sem se za islam si lahko v celoti preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.