Grega Zakrajšek

11. 5. 2016  |  Svet

Upravljavec hedge sklada lani zaslužil 1,7 milijarde dolarjev

Ken Griffin

Ken Griffin
© WikiCommons

Upravljavec hedge sklada Citadel Ken Griffin je po poročanju ameriške revije Alpha lani zaslužil 1,7 milijarde dolarjev. Glavni izvršni direktor banke JP Morgan Chase Jamie Dimon je za primerjavo lani odnesel domov 27 milijonov dolarjev.

Leta 2001 je bila celoten sektor hedge skladov v ZDA vreden 539 milijard dolarjev, najbolje plačani upravljavec George Soros pa je zaslužil 700 milijonov dolarjev. Danes se v sektorju obrne skupaj 2.900 milijard dolarjev, 25 najbolje plačanih upravljavcev hedge skladov pa je lani zaslužilo 12,94 milijarde dolarjev.

Hedge skladi veljajo za zelo tveganje in zaradi tega so zaslužki v skladu s tveganji. Lani jih je veliko propadlo, v drugih pa so vlagatelji izgubili na milijarde dolarjev.

Tisti uspešni se vse bolj selijo tudi v politiko in z denarjem financirajo tudi predsedniške kandidate. Največji lanski zaslužkar Griffin ga deli tako med demokrate kot republikance, podobno počnejo tudi drugi.

Za zdaj so denar kolikor toliko vnovčili le tisti, ki so podpirali demokratko Hillary Clinton. Drugi demokrat Bernard Sanders in republikanski kandidat Donald Trump namreč njihovega denarja nočeta. Milijoni, ki jih je Griffin porabil za Jeba Busha, Marca Rubia in Scotta Walkerja, pa niso imeli učinka, saj je trojica odstopila od boja za najpomembnejši položaj v državi.

O šokantnih zaslužkih hedge skladov je pred nekaj leti v Mladini pisala tudi Darja Kocbek. V članku z naslovom Zakaj hedge skladi na uro ustvarijo 1 milijon dolarjev je razkrila takratne največje dobičkarje. Zapis je na voljo na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.