Darja Kocbek

 |  Svet

Nemške desničarje razburjajo nebeli otroci na ovitku čokolade Kinder

Čokolade Kinder z obrazi otrok. Je res pomembno kakšne barve so?

Čokolade Kinder z obrazi otrok. Je res pomembno kakšne barve so?
© Facebook

Evropsko prvenstvo v nogometu je pred vrati. Do njegovega začetka se bodo člani nemškega desničarskega gibanja Pegida morali odločiti, ali podpirajo nemške nogometaše ali ne. Medtem ko prezirajo politični sistem, sovražijo vse tuje, se naslova nogometnega svetovnega prvaka ne bi otepali, saj gre le za državno reprezentanco. Toda v prihodnjih tednih se bodo morali soočiti z velikim dvomom.

Zakaj, je po poročanju časnika Die Zeit mogoče videti na Facebook strani Pegide Baden-Württemberg, kjer razpravljajo o novih slikah otrok na čokoladi za otroke. Na njeni embalaži niso običajne fotografije belopoltih nemških otrok, ampak nebelih otrok. To pegidiste jezi. Da jim skušajo »to sranje podtakniti kot normalno«, piše gospod Gollner. Gospod Schulte pa sprašuje, ali so to svarila pred prihodnjimi teroristi.

Ne, gospod Schulte, razlaga novinar Zeita Oliver Fritsch, to sta člana nemške državne reprezentance Boateng und Gündoğan. Italijanska družba Ferrero se je namreč odločila, da bo svoje čokolade za otroke propagirala z otroškimi fotografijami nogometašev nemške državne reprezentance. Krasna zamisel, ki je uporabniki niso prepoznali, kar ni čudno, saj je administrator fotografije tako izrezal, da na prvi pogled ni mogoče ugotoviti, da sta na sliki osebi, ki naj bi v Franciji nastopili v dresu nemške državne reprezentance. Gündoğan ga ne bo mogel obleči, ker je poškodovan, Boateng pa ga bo. Brez njega pa tudi brez Khedira, Sanéja, Mustafija, Gomeza in Özila nemška državna reprezentanca ne bi imela nobenih možnosti, da bi se borila za prvaka.

Jérôme, Mesut, Sami, Shkodran ali Leroy, kot jim je ime, niso nikakršna iznajdba starih političnih strank ali lažnivih medijev. Oni obstajajo in na prsih nosijo štiri zvezdice. Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji je multikulturna in multireligiozna Nemčija zelo dobro delovala. Jérôme je v finalu držal skupaj obrambo, Sami in Mesut sta zadela na pomembnih tekmah, piše Oliver Fritsch.

Mesut, Sami in Shkodran so trije muslimanski nemški svetovni prvaki. Mesuta je bilo mogoče pred kratkim videti v beli obleki v Meki. Obljublja, da se bo na prvenstvo v Franciji, kjer želi v drugi beli obleki dobiti nov pokal, dobro pripravil. Religije ni mogoče odstraniti niti iz naroda niti iz državne reprezentance. Pedigisti in tisti, za katere glasujejo, enako kot stranke ne morejo odločati, kdo in kaj sodi k Nemčiji. O tem odločajo resničnost, življenje in selektor. Ni mogoče, da temnopolti in Musliman le takrat sodita k Nemčiji, ko igrata nogomet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.