Darja Kocbek

 |  Svet

Britanci so izglasovali izstop iz EU

© WikiCommons

Britanci so na četrtkovem referendumu z 52 proti 48 odstotkom izglasovali izstop Velike Britanije iz EU, poroča BBC. Po doslej preštetih glasovih je brexit podprlo 17,2 milijona volivcev, 16,1 milijona pa jih je glasovalo za obstanek v EU, tako da niti teoretično ni več možno, da bi zagovorniki članstva v povezavi zmagali, poroča STA.

Po poročanju Guardiana pomeni ta zgodovinska odločitev Britancev konec 43-letnega ljubezensko-sovražnega odnosa z EU in predstavlja enako prelomnico v britanski zgodovini kot obe svetovni vojni v 20. stoletju. Ob predpostavki, da koraka nazaj ni, bo Britanija deset ali več let morala živeti s političnimi, ustavnimi, diplomatskimi in ekonomskimi posledicami te odločitve.

Die Zeit navaja, da je predsednik konservativne vlade David Cameron skušal z referendumom poenotiti svojo stranko (utišati nasprotnike EU), a razklal je državo. Za brexit so glasovali volivci v Angliji in Walesu, medtem ko so v Londonu, na Škotskem in Severnem Irskem večinsko podprli obstanek v EU. London pa je bil edina regija v Angliji, ki je podprla obstanek države v EU, kar po pisanju BBC kaže na socialni in kulturni prepad med prestolnico in preostankom države. Po drugi strani so v osrednji in severni Angliji večinsko glasovali za brexit.

Izid referenduma bo za Veliko Britanijo in njene državljane imel tudi gospodarske posledice. Tečaj funta v primerjavi z dolarjem je že padel na najnižjo raven v zadnjih 30 letih. Analitiki finančnih trgov napovedujejo, da bodo bonitetne hiše znižale bonitetno oceno Velike Britanije, ki je zdaj najvišja (AAA). Finančni ministri sedmih najbolj razvitih držav (G7) po poročanju Japoncev že pripravljajo skupno izjavo, s katero želijo pomiriti finančne trge, saj je indeks Nikkei v Tokiu po objavi prvih rezultatov britanskega referenduma že padel za več kot 7 odstotkov.

V evropskem pravnem redu je pravna podlaga za izstop države članice iz EU 50. člen lizbonske pogodbe. V njem je opredeljen čas za pogajanja 2 leti. Določbe so precej splošne, zato se je treba tako rekoč o vsem dogovoriti.

Britanski premier Cameron je že napovedal svoj odstop. Več o tem na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.