Izak Košir, STA

 |  Svet

Nintendo zaradi Pokemon Go vreden več kot Sony

Mobilna igra, ki je obnorela svet.

Mobilna igra, ki je obnorela svet.
© YouTube

Japonski proizvajalec igralnih konzol in iger Nintendo je z igro Pokemon Go za pametne telefone zadel v polno. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so delnice podjetja po izdaji igre poskočile za 120 odstotkov, Nintendo pa je s tržno vrednostjo, ocenjeno na 42,5 milijarde dolarjev, prehitel enega najbolj uveljavljenih japonskih podjetij Sony.  

Delnice Nintenda, ki je lastnik priljubljene franšize videoiger in risank Pokemon, so v petek postavile tudi nov rekord na borzi, saj se v zgodovini Japonske tako množično z delnicami enega podjetja ni trgovalo še nikoli. O tem smo poročali tudi na Mladininem portalu. 

Aplikacija Pokemon Go sicer igralcem omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije. O fenomenu je v Mladini pisal Anže Tomić, njegov prispevek z naslovom Povsod pošasti! si lahko preberete na tej povezavi. 

Prvi dan po izidu je mobilno igro v ZDA naložil že vsak 20. lastnik pametnega telefona s sistemom Android. Prav tako je igra v trenutku pristala na vrhu lestvice brezplačnih aplikacij v Applovi spletni trgovini Itunes in pri tem prehitela uspešnice, kot sta Snapchat in Facebook.

Investitorji uspeh aplikacije vidijo tudi kot znak, da bo podjetje, ki sodi med pionirje videoiger, vendarle v prihodnosti krojilo trg pametnih telefonov. Doslej so namreč svoje igre v Nintendu omejevali le na lastne igralne konzole, ki pa že nekaj časa ne dosegajo pretirano dobrih prodajnih številk.

Aplikacija Pokemon Go sicer na japonskem trgu še ni dostopna, v podjetju pa o tem, kdaj bodo Pokemone lahko iskali tudi tam, še molčijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.