Damjana Kolar

 |  Kultura

Na Sound Explicit 2016 bo nastopilo devet glasbenikov

Georg Gratzer

Georg Gratzer

V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo 5. in 6. septembra potekal Sound Explicit, ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki obsegajo širok razpon žanrov - od zvočnih raziskav in improvizacije - do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je leta 2003 zasnoval Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z namenom, da bi podprl neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

Prvi dan bodo nastopili glasbenika improvizatorja Cene Resnik in Daniele D'Agaro, ki ju poznamo že iz zasedbe Operation Charlie Roberta Jukiča ter Trio Moder/Drašler/Rendla. Cene Resnik je tenorski saksofonist, ki zadnja leta intenzivno raziskuje meje svobodne improvizirane glasbe. Od leta 2010 aktivno sodeluje z različnimi kreativnimi domačimi in tujimi glasbeniki. Je eden od vidnejših predstavnikov slovenske free jazz improvizirane scene. Kot saksofonist raziskuje zmožnosti tenor saksofona brez zunanjih pripomočkov ali orodij, saj ga zanima primarni razpon in obseg instrumenta.

Daniele D’Agaro se jazzu in improvizaciji profesionalno posveča že od leta 1979. Iz rodne Furlanije Julijske krajine se je najprej preselil v Berlin, pozneje v Amsterdam, kjer je igral, nastopal in snemal v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Vodil je svoje zasedbe, med drugim tudi Sean Bergin’s Mob in Trio San Francisco s Tobiasom Deliusom in Seanom Berginom. V devetdesetih letih je ustvarjal v ZDA, trenutno živi in dela v italijanskem Vidmu, igra s pianistom Francom D'Andreo (Globe Unity Orchestra) in Akijem Takasejem. 

Trio Moder/Drašler/Rendla bo predstavil novo avtorsko glasbo, ki bo v kratkem izšla na zgoščenki. Zanima jih predvsem dovršena skupinska igra, improvizacija, medsebojna komunikacija ter obilo svobode v muziciranju. Jani Moder je mednarodno priznani kitarist, ki že vrsto let sodi med vidnejše slovenske glasbene ustvarjalce. Z igranjem klasične kitare je začel pri osmih letih, z odliko je diplomiral na prestižnem Berklee College of Music v Bostonu, kjer je prejel številne nagrade. Z odliko je zaključil tudi magistrski študij na Akademji za glasbo v avstrijskem Gradcu. Koncertiral in snemal je s številnimi tujimi in domačimi vrhunskimi glasbeniki ter orkestri (European Movement Jazz Orchestra) po Evropi, Ameriki in Afriki. Kot gost je sodeloval na več kot štiridesetih izdanih zgoščenkah. Na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in na Akademiji za glasbo v Ljubljani poučuje jazz kitaro.

caz1qxuqUmw

Drugi dan bo najprej nastopil kontrabasist in bas kitarist Žiga Golob, ki je po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani igral v različnih zasedbah. Pot ga je vodila preko reggae-afro zasedbe Afro Sound, prvih improviziranj z Ladom Jakšo, rednega nastopanja z Vladom Kreslinom, koncertov in snemanj z Big Bandom RTV Slovenija, do delovanja na slovenski jazzovski sceni. Trenutno sodeluje s Tamaro Obrovac, Chrisom Eckmanom, Neco Falk, Klariso Jovanović & Della Segodba, Severo Gjurin in drugimi.

Sledil bo nastop saksofonista in flavtista Vaska Atanasovskega, ki je znan predvsem po mojstrskem pristopu do različnih glasbenih stilov. Nastopil je v Indiji, na Kitajskem, v Argentini, ZDA in po Evropi, v svoji bogati karieri pa je  sodeloval  z Vlatkom Stefanovskim, Marcom Ribotom, Hindi Zahro, Living Colour, Tommyjem Emmanuelom in drugimi. Je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave.

i2Spl9czvmQ

Kot zadnja bosta nastopila Georg Gratzer, avstrijski multi-instrumentalist in izvrsten flavtist ter bobnar Bojan Krhlanko. Gratzerjeva potovanja po svetu so ga privedla do številnih glasbenih sodelovanj, razširil pa je tudi svojo zbirko ljudskih glasbil (kitajski dizi, HuLuSi, indijski bansuri in perujski zampoña). Seznanil se je tudi z različnimi zvrstmi ljudske glasbe, ki jo je vključil v svoje glasbeno ustvarjanje.

Bobnar Bojan Krhlanko je svojo glasbeno pot pričel kot samouk. Leta 2001 ga je k sodelovanju povabila skupina The Stroj, s katero je nastopil na odmevnejših prireditvah. Leta 2012 je diplomiral na celovškem konzervatoriju za glasbo, smer jazz-pop bobni. Sodeluje s slovenskimi jazz in pop glasbeniki, aktiven je v zasedbah Litošt, BiK 3, Igor Bezget trio, dB duo, MiNiMe, Cromatik 5, Samo Šalamon Slo-Bassless trio.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.