IK, STA

 |  Družba

Na RTV danes o odstopu varuha pravic gledalcev in razpisu za novega generalnega direktorja

Varuh pravic gledalcev v odstopu Lado Ambrožič je opozoril, da pripombe občinstva in ugotovitve varuha načeloma izzvenijo v prazno, tako pri direktorjih in urednikih kot pri programskem svetu. Funkcijo bo zaradi upokojitve zapustil predčasno. 

Lado Ambrožič

Lado Ambrožič
© RTVSLO / MMC

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes obravnaval končni predlog programsko produkcijskega načrta za prihodnje leto in ga predvidoma tudi potrdil. Prav tako bo obravnaval predlog razpisa za novega generalnega direktorja zavoda, seznanil pa se bo tudi z odstopom varuha pravic gledalcev in poslušalcev Lada Ambrožiča.

Nazadnje so svetniki programsko produkcijski načrt za leto 2017 obravnavali na seji 7. novembra. Takrat so še vedno imeli vrsto pripomb tako na zasnovo načrta kot na koncept posameznih oddaj. Opozorili so na odsotnost ključnih podatkov, produkcijsko podhranjenost programov in zanemarjanje neodvisne produkcije.

Programski svet je 19. septembra imenoval komisijo za pripravo razpisne dokumentacije za izbor novega generalnega direktorja RTVS. Zadolžil jo je, naj predlog razpisa oblikuje do 9. novembra. Komisija je delo opravila do zastavljenega roka, zato se bodo o predlogu danes izrekli svetniki in ga predvidoma poslali v objavo.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je nedavno v izjavi za STA izrazil pričakovanje, da bo svet razpis za novega generalnega direktorja zavoda objavil v začetku decembra. Predvidoma v začetku januarja bo po njegovih besedah sledil pregled prispelih kandidatur, o kandidatih naj bi svet predvidoma odločal v drugi polovici januarja.

Zdajšnji varuh pravic gledalcev in poslušalcev Ambrožič je že pred časom napovedal, da bo zaradi upokojitve predčasno odšel s funkcije, in to 15. januarja. Petletni mandat bi se mu iztekel šele aprila 2018, a je že nekajkrat v javnosti poudaril, da upokojitev ni edini razlog za odhod, ampak tudi pomanjkanje motiva.

Ambrožič je opozoril, da pripombe občinstva in ugotovitve varuha načeloma izzvenijo v prazno, tako pri direktorjih in urednikih kot pri programskem svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.