IK, STA

 |  Politika

Podpora Šarčevi vlade raste, premier in njegova stranka pa po priljubljenosti ostajata na 2. mestu 

Zadnja javnomnenjska raziskava je pokazala, da so volivke in volivci vladi Marjana Šarca vedno bolj naklonjeni

Borut Pahor in Marjan Šarec, predsednik republike in predsednik vlade, obenem pa tudi najbolj priljubljena politika v državi

Borut Pahor in Marjan Šarec, predsednik republike in predsednik vlade, obenem pa tudi najbolj priljubljena politika v državi
© Daniel Novakovič, STA

Javnomnenjska raziskava Vox populi je pokazala, da delo vlade Marjana Šarca kot uspešno ocenjuje 49,9 odstotka vprašanih. Med strankami se je na drugem mestu pred SD ponovno znašla LMŠ z 12,8 odstotka podpore, na vrhu lestvice pa z nekoliko večjo podporo kot novembra ostaja SDS, ki bi jo volilo 18,7 odstotka vprašanih.

Kot neuspešno je delo vlade ocenilo 34,9 odstotka vprašanih, 15,2 odstotka pa se ni moglo opredeliti. Za primerjavo, v novembrski anketi je podporo vladi izreklo 44,2 odstotka vprašanih, 37,3 jo je ocenilo kot neuspešno, neopredeljenih pa je bilo 18,5 odstotka anketirancev.

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS, ki se ji je podpora v primerjavi z novembrom zvišala za 0,7 odstotne točke in bi jo tako volilo 18,7 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je ponovno LMŠ, ki bi jo volilo 12,8 odstotka vprašanih, kar je 0,6 odstotne točke več kot pred enim mesecem, SD pa je z 12,3-odstotno podporo padla na tretje mesto po tistem, ko je novembra s 14,7 odstotka zasedala drugo mesto.

Levico bi izbralo 6,9 odstotka anketirancev, NSi 5,9 odstotka, SMC 3,1 odstotka in DeSUS trije odstotki vprašanih. SAB in SNS si delita po 2,4-odstotno podporo. Neopredeljenih je 20,8 odstotka vprašanih, 8,4 odstotka pa se volitev ne bi udeležilo.

Izračun sedežev v DZ kaže, da bi SDS dobila 27 sedežev, LMŠ 18, SD 17, Levica deset, NSi osem, SMC in DeSUS pa po štiri. SAB in SNS bi ostala pred vrati parlamenta.

Stranko LMŠ bi volilo 12,8 odstotka vprašanih, kar je 0,6 odstotne točke več kot pred enim mesecem, SD pa je z 12,3-odstotno podporo padla na tretje mesto po tistem, ko je novembra s 14,7 odstotka zasedala drugo mesto.

V primerjavi z novembrsko anketo so največ podpore pridobili v SDS, največ pa so jo izgubili v SD.

Na vrhu lestvice politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, na drugo mesto pa se je uvrstil predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec. Sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon, na petem mestu pa je predsednik DZ in SD Dejan Židan.

Med prvo deseterico sledijo poslanka NSi Ljudmila Novak, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Milan Brglez, evropski poslanec Igor Šoltes ter predsednica SAB in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Anketo Vox populi je za Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija opravila agencija Ninamedia med 10. in 13. decembrom na vzorcu 700 oseb.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.