DK, STA

 |  Družba

Večina ne podpira uvedbe aplikacije za sledenje

Uvedbe aplikacije za sledenje okuženim z novim koronavirusom ne podpira 54 odstotkov vprašanih, ki jo vidijo kot vdor v zasebnost 

Nemška različica aplikacije za boj proti koronavirusu

Nemška različica aplikacije za sledenje okuženim s koronavirusom
© Profimedia

Raziskava Mediane je pokazala, da uvedbe aplikacije za sledenje okuženim z novim koronavirusom ne podpira 54 odstotkov vprašanih, ki jo vidijo kot vdor v zasebnost ali neučinkovito sredstvo za sledenje gibanja okuženih. Podpira jo 38 odstotkov anketiranih, še dva odstotka anketiranih pa bi jo podprla v primeru manj ostrih restrikcij s strani vlade.

Da bomo s pomočjo aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom zagotovili lažjo sledljivost širjenja virusa, meni 37,7 odstotka anketiranih, ki njeno uvedbo podpira. 35,9 odstotka vprašanih aplikacije ne podpira, ker menijo, da gre za vdor v zasebnost in omejevanje pravic posameznika, 17,6 odstotka vprašanih pa je ne podpira, ker ocenjujejo, da bi bila njena uporaba neučinkovita. 8,7 odstotka anketiranih pa je neopredeljenih.

Da bomo s pomočjo aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom zagotovili lažjo sledljivost širjenja virusa, meni 37,7 odstotka anketiranih, ki njeno uvedbo podpira.

Med tistimi, ki aplikacije ne podpirajo, saj jo vidijo kot vdor v zasebnost, je šest odstotkov takšnih, ki bi na uvedbo aplikacije vseeno pristali v zameno za manj ostre restrikcije s strani vlade. Med celotno populacijo to predstavlja dva odstotka, kar pomeni, da je skupna podpora aplikaciji (pogojno) 40-odstotna.

Anketo je 9. in 10. julija 2020 izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na reprezentativnem vzorcu 506 oseb.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.