Oštro.si

10. 8. 2020  |  Svet

Janša nima prav, na Poljskem ni najmanj nasilja nad ženskami v EU

V državah z večjo stopnjo neenakopravnosti med spoloma, med katerimi je tudi Poljska, je zaznanih manj primerov nasilja nad ženskami

Janšev zapis na Twitterju 26.

Janšev zapis na Twitterju 26. julija
© Twitter

»Poljska je država z najnižjo stopnjo nasilja nad ženskami v Evropski uniji,« je 26. julija tvitnil predsednik vlade Janez Janša. Na katerem viru je temeljila ta trditev, v kabinetu predsednika vlade niso pojasnili.

Na Poljskem je bilo po raziskavi agencije EU za temeljne pravice (FRA), objavljene leta 2014, 19 odstotkov žensk, starejših od 15 let, žrtev fizičnega ali spolnega nasilja, kar je bilo najmanj med državami članicami EU.

Po izkušnjah žensk s psihičnim nasiljem v partnerskih odnosih je bila Poljska s 37 odstotki na sedmem najnižjem mestu v EU.

Toda na agenciji so pojasnili, da je lahko eden od razlogov za nižji delež nasilja nad ženskami v nekaterih članicah povezan z manjšo kulturno sprejemljivostjo pogovorov o tej temi; tako je tudi na Poljskem.

»Ženske menijo, da se o družinskih težavah v javnosti ne razpravlja. Ideologija nam narekuje, da je treba narediti vse za ohranitev družine.«

Magda Grabowska,
Inštitut za filozofijo in sociologijo

»Ženske menijo, da se o družinskih težavah v javnosti ne razpravlja. Ideologija nam narekuje, da je treba narediti vse za ohranitev družine,« je pojasnila Magda Grabowska, profesorica študij spola z inštituta za filozofijo in sociologijo na poljski akademiji v Varšavi.

Več o tem, zakaj trditev predsednika vlade Janeza Janše, da je Poljska država z najnižjo stopnjo nasilja nad ženskami v EU, ne drži, si preberite v prispevku nepridobitnega medija Oštro.si. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.