IK, STA

 |  Politika

Svetlana Makarovič: »To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda!«

Priznana pesnica je napovedala, da bo zaradi rušenja Roga vrnila naziv častne meščanke Ljubljane. Svojo izjavo o odpovedi nazivu bo kmalu tudi uradno posredovala občini.

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič
© Uroš Abram

Vsestranska umetnica Svetlana Makarovič je sporočila, da se zaradi torkovega dogajanja v nekdanji tovarni Rog odpoveduje nazivu častne meščanke Ljubljane. Kot je dejala za STA, je "globoko prizadeta in ogorčena nad neobzirno in surovo deložacijo stanovalcev Roga, še posebej zato, ker so bile nasilja deležne tudi živali, ki so tam imele zavetja".

Svetlana Makarovič je dodala, da česa takega ni pričakovala ne od podžupana Mestne občine Ljubljana (Mol) Janeza Koželja ne od nekdanjega načelnika oddelka za kulturo Uroša Grilca in ne od župana Zorana Jankovića. "To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda! Zato se z današnjim dnem odpovedujem naslova častna meščanka Ljubljane," je dejala. Po njenih besedah je zaradi torkovega dogodka "bilo in je še prizadetih ogromno ljudi in živih bitij".

Napovedala je, da bo svojo izjavo o odpovedi nazivu kmalu uradno posredovala občini.

"To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda! Zato se z današnjim dnem odpovedujem naslova častna meščanka Ljubljane."

Svetlana Makarovič

Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava Mol zgraditi Center Rog, se je v torek zgodil protest po tistem, ko je Mol območje zjutraj z varnostniki in policijo nasilno prevzela v posest.

Po navedbah Mola so na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja začeli rušitvena dela ter ekološko sanacijo območja, ki je degradirano in nevarno.

Uporabniki Roga so na kasnejši novinarski konferenci povedali, da je med rušilnimi deli prišlo do več težav, denimo neprimernega ravnanja z azbestom, ter da ni bilo dovoljeno, da bi iz prostorov pobrali svoje stvari.

Po dogodku je odvetnik Mola Jožef Klavdij Novak sporočil, da je bila Mol obveščena, da je Rog zapuščen. Odvetnik Rogovcev Zoran Korenčan pa je za STA povedal, da glede posameznikov, ki so bili v torek v Rogu, ni pravne podlage, da morajo Rog zapustiti.

Rogovci sicer dobivajo izraze podpore, med drugim so jim jih izrekli lokalni odbor Levice Ljubljana, društvo Asociacija, Mirovni inštitut ter Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Predsednica komisije DZ za peticije Nataša Sukič (Levica) je zaradi dogajanja na tem območju napovedala sklic nujne seje komisije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.