Luka Volk

 |  Mladina 18  |  Politika

Ministrstvo je spremenilo ustanovni akt Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Že preizkušena formula

Minister za kulturo Vasko Simoniti

Minister za kulturo Vasko Simoniti
© Borut Krajnc

Prirodoslovni muzej Slovenije je zaradi upokojitve dolgoletne direktorice dr. Brede Činč Juhant letos ostal brez direktorja s polnimi pooblastili, kar dva poskusa razpisa za novega direktorja pa sta se lani izkazala za neuspešna, saj ministrstvo za kulturo ni bilo zadovoljno s kandidati. Naloge vršilca dolžnosti tako zdaj opravlja dr. Miha Jeršek. Poleg tega je članom sveta zavoda, ki jih imenuje vlada, sredi februarja potekel štiriletni mandat, zato je ministrstvo za kulturo prejšnji mesec imenovalo nove člane sveta. Tako je tik pred volitvami, zgolj teden prej, poskrbelo, da je bila sprejeta sprememba ustanovnega akta zavoda v točki, s katero je urejeno imenovanje direktorja muzeja. Ponavlja se zgodba, ki smo jo v mandatu vlade v odhajanju spremljali v Moderni galeriji in Narodnem muzeju Slovenije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • dr. Kaja Širok, ICOM Slovenija, dr. Aleksandra Berberih Slana, Skupnost muzejev Slovenije

    Že preizkušena formula

    Icom Slovenija in Skupnost muzejev Slovenija kot stanovski organizaciji na področju varovanja kulturne dediščine in valorizacije muzejskega dela izražata globoko zakrbljenost in nestrinjanje z novimi posegi v ustanovitvene akte slovenskih državnih muzejev in z očitnim političnim kadrovanjem v kulturnem sektorju. Več

  • prof. dr. Franc Janžekovič, predsednik Strokovnega sveta Prirodoslovnega muzeja Slovenije

    Že preizkušena formula

    Člani Strokovnega sveta Prirodoslovnega muzeja Slovenije (prof. dr. Franc Janžekovič, mag. Matija Križnar, dr. Slavko Polak, prof. dr. Peter Trontelj, doc. dr. Al Vrezec, prof. dr. Boštjan Rožič) soglasno izražamo nestrinjanje s postopki Ministrstva za kulturo ob nesprejemljivem in strokovnem neutemeljenem spreminjanju Sklepa o ustanovitvi Prirodoslovnega muzeja Slovenije (Uradni list RS, sklep 1164., št. Več