Uredništvo

 |  Svet

Henrik VIII. / Superzvezdnik med angleškimi monarhi

Ob poroki s pet let starejšo Katarino Aragonsko, hčerjo španskega kralja, je priredil burno slavje

Henrik VIII.

Henrik VIII.
© Wikipedia

Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Naključni reformator Konstantin von Hammerstein piše o tem, da Henrik VIII. še danes velja za najsijajnejšega in najbolj bleščavega vseh angleških monarhov. Kralj iz linije Tudorjev je deželo spremenil bolj kot kdorkoli drug, gnala pa ga je njegova strast.

"Henrik je bil superzvezdnik. Najel je orkester, ki ga je spremljal na potovanjih, in izvajal lastne pesmi – tako je bil mlad renesančni pevec in avtor v isti osebi. Že prve dni vladanja je pokazal, da namerava narekovati tudi politični ton. Osovražena ministra svojega očeta je dal vreči v Tower of London, ju obtožil in pozneje obsodil na obglavljenje. To je bil običajen konec poklicne poti vplivnih dvorjanov. Nato je z obema rokama začel razsipati denar, ki sta ga ministra po naročilu Henrikovega očeta iztisnila od ljudi."

"Ko je Henrik VIII. iz dinastije Tudorjev zasedel prestol, ni štel niti osemnajst let, a so ljudje imeli občutek, da bo z njegovim prihodom končno nastopila zlata doba."

Konstantin von Hammerstein

"Ob poroki s pet let starejšo Katarino Aragonsko, hčerjo španskega kralja, je priredil burno slavje. Strogo katoliško princeso je izbral Henrikov oče, da bi oplemenitil družinsko drevo Tudorjev, vendar usoda temu očitno ni bila naklonjena. Katarina se je najprej poročila s Henrikovim starejšim bratom Arturjem, ki naj bi po prvotnih načrtih zasedel prestol. Umrl je že po nekaj mesecih zakona, kar je pomenilo družinsko in diplomatsko katastrofo," piše von Hammerstein.

POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE NAROČITE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.