Uredništvo

 |  Politika

»Težko razumem, da se v dobi digitalizacije pred zdravstveno ustanovo vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika«

IZJAVA DNEVA

"Ko sem zjutraj prihajal na delo in pred enoto Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za Bežigradom videl dolgo vrsto ljudi, sem bil zgrožen. Težko razumem, da se v dobi digitalizacije, ko se večina storitev lahko opravi na daljavo, pred zdravstveno ustanovo sredi noči vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika."

"Pravica do zdravstvenega varstva je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava. To ni nekaj nadstandardnega, ampak najbolj osnovna pravica, ki izhaja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Država je odgovorna za učinkovito izvajanje zdravstvene dejavnosti, vzpostaviti pa mora ustrezno delujočo mrežo zdravstvenih služb na primarni, sekundarni in terciarni ravni."

(Varuh človekovih prabic Peter Svetina o tem, da je stanje, ki je nastalo zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov, po njegovem mnenju "alarmantno"; via STA)

Peter Svetina

Peter Svetina
© varuh-rs.si

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.