STA

 |  Politika

Biden obiskal Kijev / »Putinova osvajalska vojna ne uspeva«

Ameriški predsednik je obljubil nadaljnjo vojaško pomoč za Ukrajino v višini 500 milijonov dolarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino v Kijev prispel pred napovedanim obiskom na Poljskem.

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino v Kijev prispel pred napovedanim obiskom na Poljskem.
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden je ob današnjem nenapovedanem obisku Kijeva obljubil nadaljnjo vojaško pomoč za Ukrajino v višini 500 milijonov dolarjev. Predsednika ZDA je sprejel njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski, ki je obisk označil kot izjemno pomemben znak podpore Ukrajincem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški predsednik Joe Biden je tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino v Kijev prispel pred napovedanim obiskom na Poljskem.

"Joseph Biden, dobrodošli v Kijevu! Vaš obisk je izjemno pomemben znak podpore za vse Ukrajince," je Zelenski sporočil prek Telegrama, kjer je objavil skupno fotografijo s predsednikom ZDA.

Biden je prek Twitterja sporočil, da z obiskom Kijeva potrjuje zavezanost ukrajinski demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Ob tem je izpostavil prepričanje, da se je ruski predsednik Vladimir Putin hudo motil, ko je pred skoraj enim letom sprožil napad, misleč, da je Ukrajina šibka in Zahod razdeljen.

Kot so sporočili iz Bele hiše, je Biden dejal, da bo napovedal novo dobavo "kritične opreme, vključno s topniškim strelivom, protioklepnimi sistemi in radarji za nadzor zračnega prostora".

Zelenski se je na skupni novinarski konferenci zahvalil Bidnu za obisk. "Ta pogovor nas vodi bližje k zmagi," je sporočil ukrajinski predsednik in ob tem dodal, da potekajo pogajanja o dobavah novih raket dolgega dosega.

"Joseph Biden, dobrodošli v Kijevu! Vaš obisk je izjemno pomemben znak podpore za vse Ukrajince."

Volodimir Zelenski,
predsednik Ukrajine

Biden je povedal, da je bil namen Rusije "zbrisati Ukrajino z zemljevida", a da "Putinova osvajalska vojna" ne uspeva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za Bidnov prvi obisk Ukrajine od začetka ruske invazije. Ob njegovem prihodu v Kijev so se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP oglašale sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada.

Po navedbah časnika New York Times je Biden v Ukrajino prispel z vlakom iz Poljske. Njegov obisk je bil vse do zadnjega skrit pred javnostjo, ameriški uradniki pa so vztrajno zavračali ugibanja o Bidnovi poti v Ukrajino.

Kot poroča BBC, je Biden v Kijev prispel na dan, ko v Ukrajini obeležujejo smrt 107 protestnikov, ki so izgubili življenje v t. i. majdanski revoluciji pred devetimi leti.

Govorice, da naj bi bil Biden na poti v Kijev, so začele krožiti že zjutraj, ko so se na nekaterih ulicah v središču mesta med drugim pojavile cestne zapore.

ZDA so odtlej, še posebej pa od ruskega napada 24. februarja lani, ključna zaveznica Ukrajine, ki ji izdatno pomagajo z moderno vojaško opremo.

Biden je Zelenskega gostil v Washingtonu 21. decembra lani, kar je bila sploh prva pot v tujino ukrajinskega predsednika od začetka vojne.

Ob takratnem obisku je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal nov paket pomoči za Ukrajino, s katerim se je vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od nastopa Bidnove vlade povečala na 21,9 milijarde ameriških dolarjev.

Iiby67KQP9w

lIp_iE7toNE

DWM6gG2Im_8

Ih9O8y20T4g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.