STA

 |  Svet

Izrael / »To je enostranska izjava, ki zanika pravico Judov do življenja v njihovi zgodovinski domovini«

Izrael je obsodil izjavo Varnostnega sveta Združenih narodov o izraelskih naselbinah na zasedenih palestinskih ozemljih in izrazil obžalovanje, da so ZDA izrazila podporo temu besedilu

Izrael je včeraj obsodil izjavo Varnostnega sveta Združenih narodov o izraelskih naselbinah na zasedenih palestinskih ozemljih in izrazil obžalovanje, da so ZDA izrazila podporo temu besedilu. Izjava zanika pravico Judov do življenja v njihovi zgodovinski domovini, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

"Varnostni svet ZN je izdal enostransko izjavo, ki zanika pravico Judov do življenja v njihovi zgodovinski domovini," so sporočili z urada izraelskega premierja. Dodali so, da svet pri tem "ni upošteval palestinskih terorističnih napadov v Jeruzalemu", in da se tej izjavi ZDA ne bi smele pridružiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostni svet ZN je še pred začetkom zasedanja o razmerah na Bližnjem vzhodu včeraj sprejel predsedniško izjavo, v kateri je izrazil zaskrbljenost nad potezami nove izraelske desničarske vlade, da za nazaj legalizira izraelske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih. Opozoril je, da takšne poteze ogrožajo mir.

Po sprejetju predsedniške izjave se je v Varnostnem svetu začela predvidena seja o položaju na Bližnjem vzhodu, kjer so članice izražale zaskrbljenost nad potezami izraelske vlade. Večina je tudi obsojala dejanja proti Izraelu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.