STA

 |  Kultura

Tudi v Mariboru se bodo poklonili Kajuhu

Kajuhovo literarno delo ni le dokument takratnega časa, temveč izpoved najgloblje in najčistejše nadčasovne človečnost

Karel Destovnik Kajuh

Karel Destovnik Kajuh
© NUK

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo ob 18.00 v sodelovanju z Mariborsko knjižnico v Knjižnici Pekre pripravila literarni večer Moja pesem ni le moja pesem, s katerim se bodo poklonili ustvarjalnosti pesnika Karla Destovnika - Kajuha in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Danes sicer mineva 79 let od pesnikove smrti.

Kajuhove pesmi bosta skozi prelomne dogodke iz njegovega življenja na literarnem večeru predstavila dramska igralca Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek.

Vlada je leto 2023 na široko pobudo javnih zavodov, društev in občin ter ob podpori Društva slovenskih pisateljev razglasila za Kajuhovo leto v spomin na stoletnico njegovega rojstva. Osrednji dogodek s slavnostno akademijo Samo en cvet je na predvečer pesnikove obletnice smrti v torek potekala v Cankarjevem domu.

"Kajuhovo literarno delo ni le dokument takratnega časa, temveč izpoved najgloblje in najčistejše nadčasovne človečnosti. Pesnik v svojih delih ne razkriva le zaostrenih družbenih in političnih napetostih takratnega sveta ter z vojno vihro povezanega vseprisotnega strahu pred smrtjo, ampak tudi vzneseno radost ob prebujajočih ljubezenskih občutjih."

"Kajuhovo literarno delo ni le dokument takratnega časa, temveč izpoved najgloblje in najčistejše nadčasovne človečnosti. Pesnik v svojih delih ne razkriva le zaostrenih družbenih in političnih napetostih takratnega sveta ter z vojno vihro povezanega vseprisotnega strahu pred smrtjo, ampak tudi vzneseno radost ob prebujajočih ljubezenskih občutjih," so zapisali v SNG Maribor.

Karel Destovnik - Kajuh se je rodil 13. decembra 1922 v Šoštanju, v hiši, ki danes nosi ime Kajuhov dom in je ena najopaznejših stavb v mestu. Umrl je v napadu nemške izvidniške patrulje 22. februarja 1944, star 21 let in blizu svojega doma, v Šentvidu nad Zavodnjami. Tam je danes postavljen Kajuhov spominski objekt.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.