Zmaga na sodišču

Višje sodišče razsodilo v prid Art centru

Art center Goričko

Art center Goričko
© Arhiv Mladine

Višje sodišče v Ljubljani je končalo osemnajstmesečno agonijo mladih umetnikov, zbranih pod streho kulturnega središča Art Center v Moravskih Toplicah. Sodišče je v razsodbi zavrglo pritožbi občine Moravske Toplice in zavoda Art Center (s strani občine marca 2006 nastavljeni posamezniki) v zvezi s pripojitvijo zavoda Art Center iz Prekmurja k zavodu Art Središče iz Ljubljane, kar, poenostavljeno povedano, pomeni, da bodo mladi ljudje, ki so Art Center postavili na noge, svoje prostore dobili nazaj.
Spomnimo, 30. novembra 2006 so predstavniki občine s podporo sodnega izvršitelja in policije vdrli v Art center in deložirali mlade umetnike, njihove goste ter prostovoljce iz Evropske unije. Pred tem je bil med centrom in županom občine Francijem Cipotom sklenjen načelen dogovor, da bo občina za aktivnosti umetnikov prispevala od dva do tri milijone takratnih tolarjev na leto in da se v njihovo delo ne bo vtikala. Župan je dogovor prekršil in umetniki so finančno podporo črpali predvsem iz skladov Evropske unije. Po prepričanju predstavnikov Art centra, Julija Boršnika ter Zdravka Pravdiča Peca, je do deložacije prišlo zaradi tega, ker vodilni ljudje v občini enostavno niso prenesli, da se umetniška scena razvija neodvisno od njihovega vpliva in nadzora. Župan jim je očital aroganco in celo to, da delajo škodo samemu centru. Očitek je smešen, center je namreč dobil nekaj priznanj za svoje delo, denimo nacionalno nagrado Štefana Smeja za najboljši regionalni projekt leta 2001, status mladinskega kulturnega centra in multimedijskega centra, sodelovanje na trienalu slovenske sodobne umetnosti U3 leta 2006 itd. Ker se je občina znebila umetnikov tako, da je nastavila svoje vodstvo v zavod Art Center, umetnikom ni preostalo drugega, kot da svojo neodvisnost in interese centra zaščitijo s pripojitvijo k zavodu Art Središče v Ljubljani, kar se je v končni fazi izkazalo za pametno odločitev.
Mačehovski odnos občine do prostorov Art Centra je očiten, če upoštevamo črno kroniko preteklih osemnajstih mesecev. V centru je namreč prišlo do večkratnih vlomov, ukradeni so bili računalniki, gradbeni material in celo keramične ploščice. Dejanske škode naj bi bilo za okoli 35.000 evrov.
Mladi umetniki, ki so dobili svoje prostore nazaj, sedaj čakajo, da jim ponovno priklopijo elektriko, nato bo Art Center spet zaživel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.