David Verbuč

 |  Mladina 16  |  Kultura

Audijo: Gogol Bordello

Nič več, nič manj kot evforična razpaljotka

Gogol Bordello

Gogol Bordello
© Samo Bešlagič

Zadnja leta se popularnost sicer že precej stare zgodbe o uspešni poroki med punkom in različnimi etničnimi godbami vse bolj veča, tako v podtalju kot na world music odrih. V tej zgodbi se je v zadnjih nekaj letih mogoče najbolj strmo vzpela newyorška etno-punk atrakcija Gogol Bordello, ki smo jo lahko prejšnji petek slišali v ljubljanskem Mediaparku.
Petkov večer so pred njimi otvorili in publiko ogrevali italijanski SkinDread, ki so še v na pol prazni dvorani uvodoma ponudili našpičeno in sicer že preverjeno crossover verzijo zlivanja reggaeja s hardkorom in metalom ter tudi z lomljenimi ritmi. V kakšni bolj klubski varianti bi s samostojnim koncertom zagotovo naleteli na precej bolj zavzet in navdušen odziv, kar bi si tudi zaslužili.
Dvorana se je po njihovem koncertu napolnila do zadnjega kotička in prihod članov zasedbe Gogol Bordello na oder je požel hrumeče navdušenje med sicer zelo raznolikim občinstvom. Sledila je dobro poldrugo uro dolga razpaljotka, ki je skoraj celotno občinstvo spodbudila k poplesavanju in evforičnemu žurerskemu skakanju, kar je seveda samo še dodatno podžgalo zasedbo, da je dala vse od sebe. Gogol Bordello so bili neustavljivi. Inštrumentalisti odlično obvladajo svoja glasbila in koncertni nastop, pri katerem dajejo prednost skupinski energiji. Predvsem violinist in harmonikar ter občasno basist so izmenjaje stopali v ospredje in s tem tovariško pomagali frontmanu Eugenu Hutzu pri dvigovanju intenzitete koncerta. Ta pa je dosegel vrhunec v bisu oziroma ob samem koncu. Gogol Bordello so namreč izvedli impresiven in efektiven zaključek, svojstven glasbeni orgazem, ki je v enem kosu trajal več kot dvajset minut in je pri tem vseboval več prepletajočih se hitov zasedbe. Ni kaj, vse je bilo izredno profesionalno, dobro naštudirano, brezhibno izvedeno ter hkrati dovolj sproščeno in energično.
Pa vendar sem ob vsem tem pogrešal nekaj skorajda neubesedljivega. Ne samo da Gogol Bordello, kot nekakšen punk bend, še zdaleč ne izzivajo in provocirajo, ampak s svojim naštudiranim šovom oziroma predstavo prej ugajajo, temveč sem pod bleščečo in razigrano površino zaslutil pomanjkanje smisla. Občutek imam, da postajajo Gogol Bordello vse bolj zgolj zaščitna znamka, ki je sama sebi namen in poglavitno središče pozornosti. Ampak tudi če je tako, je treba priznati, da kljub vsemu pripomorejo k dvigovanju kakovosti (world music) popa ter ponudijo množicam edinstveno glasbeno predstavo, ki je namenjena predvsem kakovostnemu glasbeno-žurerskemu odklopu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.