Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Družba

Avtomat za odganjanje otrok

Zvok, ki ga proizvaja naprava mosquito, slišijo le mladostniki, glas o njej pa odmeva po vsej Evropi

Mosquito je 10X10 centimetrov velika siva škatla, podobna stenskemu reflektorju.

Mosquito je 10X10 centimetrov velika siva škatla, podobna stenskemu reflektorju.
© Compound Security

»Ultrazvočni odganjalec najstnikov mosquito je rešitev za večni problem neželenega zbiranja mladostnikov v nakupovalnih centrih, v okolici trgovin in kjerkoli drugje, kjer povzročajo probleme. Njihova navzočnost odvrača resnične kupce in stranke, kar vpliva na vaš promet in dobiček. Neprimerno obnašanje je v zadnjem desetletju postalo največja grožnja zasebni posesti, ustreznega načina odganjanja pa doslej ni bilo.«
Tako na spletni strani valižanskega podjetja Compound security oglašujejo napravo mosquito, ki oddaja visokofrekvenčni zvok, kar pri mladostnikih povzroča neprijeten občutek. Dejstvo je, da se sposobnost ljudi za zaznavanje visokofrekvenčnih zvokov s staranjem slabša, in prav na tem temelji delovanje naprave. Naš govorni frekvenčni razpon je med 0,5 in 4 kiloherca, naprava pa oddaja zvok pri približno 18 kilohercih. Tako visokih tonov starejši od 25 let praviloma ne zaznajo več. Mlajši pa. In zvok jih tako moti, da v bližini naprave, v polmeru 15 metrov, ne zdržijo dlje kot nekaj minut.
Mosquita so preizkusili v Sparovi trgovini v majhnem kraju na jugu Walesa in ga razglasili za uspeh, ko je mladina, ki se je zadrževala v okolici, vodjo prodajalne začela prositi, naj ga ugasne, odrasli pa ga sploh niso zaznali. O uspehih naprave poročajo iz okrožja Merseyside na severozahodu Anglije, kjer se število pritožb zaradi neprimernega vedenja na javnih krajih zmanjšuje. V Veliki Britaniji so že prodali nekaj manj kot štiri tisoč kosov. Naprava stane nekaj več kot 600 evrov. V nekaj krajih so si jih omislili celo policisti. Možno jo je kupiti še v Franciji, Nemčiji, Švici ter Kanadi in ZDA. Ime spletne strani zastopnika za Severno Ameriko je še posebej zgovorno: www.kidsbegone.com (www.otrociizginite.com).
Mosquito je pred tremi leti izumil nekdanji letalski inženir Howard Stapleton, eden od partnerjev v podjetju Compund security. Leto zatem je za svojo pogruntavščino dobil IG Nobelovo nagrado, ki jo na harvardski univerzi podeljujejo za nenavadne znanstvene dosežke.

Kaj pa človekove pravice?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.