Peter Petrovčič

 |  Mladina 24  |  Politika

Kako dolgo?

Po neuspeli opozorilni stavki bodo sodniki stavko stopnjevali še ta mesec

Borci za pravice sodnikov

Borci za pravice sodnikov
© Borut Peterlin

V ponedeljek je »mali košček nebes« obiskal ameriški predsednik v odhajanju George W. Bush. Njegova žena Laura, ki je prišla že dan prej, se je v času obiska zabavala v družbi žene predsednika republike in premierovega dekleta. Vsi so spoznali tudi pregovorno dobro slovensko kuhinjo, zdržalo je celo vreme. Sodniki pa so ves čas druženja velikašev stavkali.
In sodniki so stavko tudi končali. Kot so obljubili, v sredo ob 16h. Med tridnevno stavko pa z vladne strani niso dobili niti ene ponudbe, čeprav zakonodaja pravi, da se mora delodajalec s stavkovnim odborom pogajati ves čas stavke. Minister za javno upravo Gregor Virant naj bi si čas vzel šele prihodnji teden. Med druženjem z velikani svetovne politike očitno ni bilo časa.
Vladna ignoranca pa sodnikom ni vzela volje, nasprotno, le še strnili so vrste. Stavkalo je namreč 82,65 odstotka sodnikov, torej skoraj vsi, saj predsedniki sodišč niso stavkali. Kot je povedala predsednica sodniškega društva Janja Roblek, je podpora stavki med njenim trajanjem rasla, baza stavkajočih pa je za prihodnje dni in tedne predlagala precejšnjo zaostritev stavke. Prav zato se v stavkovnem odboru strinjajo: »Stavka sicer formalno ni bila uspešna, ker s strani vlade zahtevam ni bilo ugodeno, uspešna je bila z drugega vidika, saj se število stavkajočih ni zmanjšalo, temveč se celo povečuje, stavkajoči pa od stavkovnega odbora zahtevajo, da nadaljuje, s čimer je začel.« Roblekova sicer ne izključuje možnosti, da bi se vladna stran končno začela pogajati o stavkovnih zahtevah, a se zaveda, da rešitev verjetno ni prav blizu. Nadaljnje poteze bo stavkovnemu odboru določil petkov občni zbor sodniškega društva. Po podatkih stavkovnega odbora pa stavkajoči ne nameravajo popuščati. Med predlogi za nadaljevanje stavke se je namreč znašla tudi brezpogojna stavka do nadaljnjega, čemur pa stavkovni odbor ni naklonjen. Predlogi, o katerih bo odločal občni zbor društva, so še: delo samo v višini pričakovanega obsega; poziv sodnikom, da odpovedo pogodbe o dodatnem delu; kasneje celo nižanje stopnje pričakovanega obsega dela in celo odklanjanje povsem nesodniških opravil in funkcij, ki jih morajo sodniki opravljati zgolj zato, ker so sodniki. Vsaj eden izmed omenjenih predlogov bo zagotovo sprejet, sodniki pa ga bodo začeli izvajati še pred prvim julijem.
Poleg tega je stavkovni odbor izpostavil tudi dvoličnost vladne strani, s tem ko je opozoril na Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o trgu finančnih instrumentov, ki so ga pred dnevi napisali na finančnem ministrstvu. V njem za zaposlene v Agenciji za trg vrednostnih papirjev zahtevajo izključitev iz Virantovega sistema plač o javnem sektorju, ker strokovnjaki agencije zaradi prenizkih plač ne morejo biti neodvisni in imuni na pritiske. Prav to, kar za sodnike zahtevata odločba ustavnega sodišča in stavkovni odbor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.