Vanja Pirc

 |  Mladina 24

Predvolilna samohvala

Vladna služba za razvoj bo naše nabiralnike napolnila z zloženko »Slovenija danes«

»Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja,« nas je pred natančno dvema letoma v zloženki z naslovom Slovenija jutri - država blaginje, ki so jo prejela vsa slovenska gospodinjstva, prepričeval premier Janez Janša. Njegova vlada je takrat ravno napovedala vrsto gospodarskih in socialnih reform, ker pa te v javnosti niso naletele na odobravanje, se je vlada odločila, da bo njihovo priljubljenost dvignila s pomočjo 20-stranske knjižice, ki je napovedovala »nebesa pod Triglavom«. Za celotno reformistično kampanjo so takrat rezervirali več kot 630.000 evrov, zgolj za omenjeno zloženko, ki so jo zasnovali v agenciji Pristop in natisnili v 684.000 izvodih, pa so odšteli več kot 118.400 evrov. Reforme so kmalu zatem izpuhtele iz besednjaka, od konkretnih predlogov, denimo od ideje o enotni davčni stopnji, pa je ostalo bolj malo.
V teh dneh so slovenska gospodinjstva prejela zloženko, ki ima zelo podobno grafično zasnovo kot že pozabljena Slovenija jutri. Vse kaže, da smo dočakali obljubljeni jutri, saj publikacija nosi naslov Slovenija danes. Zloženko je tokrat namesto vladnega urada za informiranje izdala vladna služba za razvoj, njena naklada pa je višja kot pred dvema letoma, saj jo je podjetje Eurograf natisnilo v 731.000 izvodih, projekt pa je davkoplačevalce stal 107.211 evrov.
In kaj nam na 16 straneh sporoča vlada? Premier Janša v uvodnem nagovoru nič več ne omenja nebes pod Triglavom. »Po dveh letih vas želimo obvestiti, kje smo danes na naši poti proti temu cilju in kako vidimo razvoj naše domovine v prihodnjih letih,« je tokrat zapisal Janša. Njegovemu govoru sledijo poglavja, v katerih vlada našteva svoje dosežke in kjer med drugim trdi, da imamo skrbno državo, da ima danes več ljudi delo, da so plače in pokojnine pravičnejše, da so znižali davke ... V publikaciji pa manjka nekaj bistvenih podatkov, ki bi lahko pokazali realno sliko, če drugega ne, podatek o vrtoglavi rasti inflacije v zadnjem letu, ki je povzročil drastičen dvig cen življenjskih potrebščin.
Nenavadna je tudi zadnja stran. Zloženka se konča z reformam naklonjenimi izjavami predsednika države Danila Türka, predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, nekdanjega ministra za razvoj Jožeta P. Damijana, predsednika SD Boruta Pahorja, nekdanjega predsednika države Milana Kučana, predsednikov uprav Gorenja in Krke, Franja Bobinca in Jožeta Colariča, ter, presenetljivo, znanstvenice Marie Curie in filozofa Niccola Machiavellija. Ker sta slednja že davno preminula in ker je med ostalimi nastopajočimi kar nekaj kritikov sedanje oblasti, vse kaže, da zbrane izjave niso bile podane izključno za potrebe vladnega piarja. To pa pomeni, da so iztrgane iz konteksta in da se ne nanašajo na reforme te vlade.
Čeprav zloženka izpostavlja poteze sedanje vlade, se ob njenem branju ni mogoče znebiti občutka, da imamo pred seboj bilten največje vladne stranke, ki smo ga namesto nje plačali davkoplačevalci. Navsezadnje je zloženka tudi grafično skladna z rumeno-modro podobo SDS.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.