Vanja Pirc

 |  Mladina 24

”Terrafolk so prevaranti”

Skupina Terrafolk v tujini prejema prestižne nagrade, slovensko kulturno ministrstvo pa dvomi o njeni kakovosti

Mednarodna agencija Stage Planet, ki za našo glasbeno skupino Terrafolk že sedem let organizira turneje po Evropi, je v teh dneh v javnost posredovala nenavadno vest. Slovensko kulturno ministrstvo jih je januarja obvestilo, da ne bo sofinanciralo promocijske turneje novega albuma te glasbene skupine po evropskih prestolnicah. To niti ne bi bilo sporno, če ne bi ministrstvo v odločbi zapisalo, da »glasbena ustvarjalnost skupine Terrafolk ne razkriva najvišjih dosežkov slovenske glasbeno-umetnostne tvornosti«. Še več, po mnenju ministrstva naj bi bila Terrafolkova glasba premalo kompleksna in inovativna, zato ta »ne more prezentirati vrhunskih slovenskih umetniških dosežkov«.
Ocena kulturnega ministrstva je vsekakor nenavadna. Terrafolk že leta sodi med naše na tujem najbolj prepoznavne glasbene skupine. So progresivci, ki se ne ozirajo na glasbena pravila in ki redno sodelujejo z vrhunskimi glasbeniki najrazličnejših usmeritev. So tudi dobitniki številnih nagrad, med najprestižnejši pa gotovo sodita nagrada občinstva britanskega radia BBC 3 za glasbo sveta leta 2003 in nagrada »Spirit of the Fringe« z uglednega edinburškega festivala Fringe 2002.
Skupina je v zadnjih letih ogromno koncertirala po Evropi, trenutno pa je eden njenih večjih projektov turneja po Italiji in Veliki Britaniji, kjer s finančno podporo Evropske komisije predstavlja glasbeno-pirotehnični šov, ki nastaja v sodelovanju z najbolj znano britansko umetniško pirotehnično skupino The World Famous. Njihov naslednji nastop bo na največjem britanskem umetnostnem in kulturnem festivalu Greenwich and Docklands Festival v Londonu. Finančno jim je v zadnjem času pomagala tudi švedska vlada, ki je pokrila Terrafolkovo novembrsko turnejo po Veliki Britaniji.
Le za slovensko oblast je skupina, kot kaže, premalo kakovostna. Zakaj, ni znano, saj se je kulturno ministrstvo zavilo v molk. Zanimivo pa je, da skupina Terrafolk po besedah predstavnika agencije Graema Higgsa kritik ministrstva ni bila deležna zgolj enkrat. Ko je skušal aprila izvedeti, ali bi bili pripravljeni sofinancirati vsaj nastop skupine v Liverpoolu, letošnji evropski kulturni prestolnici, mu je vodja sektorja za promocijo in mednarodno sodelovanje Tanja Orel Šturm po telefonu dejala, da so člani benda »cheating persons« ali »prevaranti«. Higgs je ta torek prejel opravičilo Orel Šturmove, češ da angleščina ni njen materni jezik in da ni bilo mišljeno tako hudo. Odločbe kulturnega ministrstva, ki Terrafolku očita nekakovost, pa doslej ni demantiral nihče.
Higgs sicer priznava, da ima slovensko kulturno ministrstvo pravico, da deli finančna sredstva po lastni presoji. Se pa sprašuje, ali potemtakem isto ministrstvo dvomi o okusu Evropske komisije, švedske vlade in tisočerih oboževalcev skupine Terrafolk: »Če je tako, naj bo slovensko kulturno ministrstvo sram, da se tako obnaša, medtem ko Slovenija predseduje EU.«
Skupina Terrafolk je zaradi neprimernega odnosa kulturnega ministrstva že odpovedala turnejo po evropskih prestolnicah in nastop v Liverpoolu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.