Borut Mekina

 |  Mladina 24

Turisti ne “čutijo” Slovenije

Predsedovanje EU (še) ni poživilo slovenskega turizma

Turisti

Turisti
© Borut Peterlin

Več kot 60 milijonov evrov, kolikor je Slovenija vložila v projekt predsedovanja Evropski uniji, ki naj bi pomembno dvignil prepoznavnost države, povečal njeno mednarodno težo in pomen, se kljub dobro reklamiranemu sloganu I feel Slovenia v slovenski turistični statistiki (še) ne pozna. Tujina Slovenije ne »čuti« nič bolj.
Po zadnjih podatkih statističnega urada je bilo na območju vse Slovenije v prvih petih mesecih tega leta za en odstotek manj prenočitev kot v istem obdobju lani, in še to na račun povečane turistične aktivnosti domačih gostov, tujcev v hotelskih sobah pa je bilo za pet odstotkov manj. Med regijami odstopa edino »kongresna« Ljubljana, kjer so na zavodu za turizem zaradi EU dogodkov v prvih petih mesecih letošnjega leta zaznali 12,6 odstotka več prenočitev: zelo naj bi se povečalo število naročenih vodenj, več je skupin, manj individualnih gostov.
V Slovenski turistični organizaciji so kljub temu prepričani, da bo predsedovanje EU pozitivno vplivalo na prepoznavnost Slovenije. Pozitivne učinke pričakujejo na dolgi rok, v drugi polovici leta 2009 in pozneje, ko naj bi se pod Alpami pojavilo več »overseas« gostov, saj so v zadnjem obdobju intenzivirali promocijske aktivnosti v t. i. čezoceanskih trgih (ZDA, Kitajska, Japonska). Možna je sicer še ena razlaga, kam izginjajo evrokrati, ki jih privabljajo slovenske promocijske aktivnosti, povezane s predsedovanjem EU: prihajajo na zdravljenje. Iz združenja slovenskih naravnih zdravilišč namreč sporočajo, da naj bi bilo letos v slovenskih zdraviliščih kar 37,7 odstotka več tujih gostov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.