Marjan Horvat

 |  Mladina 24

Ljudi je strah ...

... Lafarge Cement in Fenolit pa razširjata proizvodnjo

Fenolit

Fenolit
© Borut Peterlin

Agencija RS za okolje je Lafarge Cementu iz Trbovelj in Fenolitu z Brega pri Borovnici izdala novo okoljevarstveno dovoljenje. Zato cementarna lahko uporablja naprave, ki povzročajo onesnaževanje večjega obsega, Fenolit pa lahko poveča proizvodnjo fenol-formaldehidnih smol na dvojni obseg, na 180 ton dnevno.
Odločitev Agencije je blago rečeno nenavadna, saj je inšpekcija za okolje, kot nam je sporočila tiskovna predstavnica inšpektorata za okolje in prostor Helena Lovše Vrhovec, v preteklih dveh letih odkrila vsaj dve kršitvi in tudi denarno kaznovala Lafarge Cement zaradi nespoštovanja zakonodaje pri ravnanju z odpadki in pomanjkljivega izvajanja meritev emisij v okolje, kjer je zrak že tako in tako slab. Okoljevarstvenik Boštjan Pihler iz Eko kroga nas je opozoril, da »zaradi pomanjkljivosti meritev in ker se le-te ne izvajajo po pravilniku, še danes nihče v Sloveniji ne ve, koliko nevarnih težkih kovin dejansko Lafarge Cement spusti v okolje«. Poleg tega je po njegovih besedah Lafarge Cement »dobil to dovoljenje kljub temu, da je brez opravljene presoje vplivov na okolje za gorivo začel uporabljati petrolkoks, odpadek naftne industrije, z njim pa naj bi se njegove emisije nevarnega benzena povečale za več kot trikrat«.
Drugi primer, ki buri duhove, pa je Fenolit z Brega pri Borovnici, kjer je prišlo letos aprila do eksplozije reaktorja za mešanje smol. Pristojni organ, tako Helena Lovše Vrhovec z inšpektorata, je sprožil prekrškovni postopek, ker vodstvo podjetja o eksploziji ni obvestilo Regijskega centra za obveščanje. Toda »izrednih dogodkov« je bilo v Fenolitu v zadnjih letih kar nekaj. Še v tem tisočletju se je zgodila povsem enaka nesreča, avgusta leta 2006 pa se je zaradi izlitja fenola en delavec hudo opekel in zaradi zastrupitve umrl, drugi pa huje poškodoval. Tudi takrat se vodstvo tovarne ni odzvalo skladno s predpisi. Sicer pa domačini hudo negodujejo zato, ker niso seznanjeni z nevarnostmi, ki jih vnaša povečani obseg že tako rizične proizvodnje v njihovo okolje. Bližnji potok je ostal brez rib, zato so upravičeno zaskrbljeni.
Ko smo Agenciji RS za okolje postavili vprašanje, ali lahko prebivalcem Trbovelj in Borovniške kotline zagotovi, da tovarni ne bosta dodatno onesnaževali okolja, in kako inšpektorji bdijo nad proizvodnjo, so nam zgolj pojasnili, da »ARSO stoji za svojimi odločitvami in da sta obe podjetji pridobili dovoljenji ... Z dovoljenjem podjetje pridobi pravico, da obratuje skladno s pogoji iz izreka dovoljenja«. Bo ARSO stal za svojimi odločitvami, tudi ko bo prišlo do novih smrtnih žrtev ali dolgotrajnih posledic na okolje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.